Reinsalu: on moraalselt mõeldamatu, et lääne liidrid suhtlevad tagaotsitava Putiniga (1)

Copy
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Mihkel Maripuu

Välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) sõnul on rahvusvahelise kriminaalkohtu otsus esitada Vene presidendi Vladimir Putini ja Vene presidendi lasteõiguste voliniku Maria Lvova-Belova suhtes vahistamismäärus, suur samm.

«Tänane rahvusvahelise kriminaalkohtu otsus on suur samm, mis näitab rahvusvahelise kogukonna valmisolekut mõista kohut nende üle, kes on toime pannud raskeid kuritegusid. Venemaa kontrolli all olnud ja olevatel aladel on toime pandud arvukalt ränki kuritegusid – massilised kohtuvälised tapmised, vahistamised, röövimised, piinamised ja vägistamised. Venemaale on sunniviisiliselt viidud ja ebaseaduslikult lapsendatud tuhandeid Ukraina lapsi,» märkis ta.

«Vahistamismääruse väljaandmine tähendab, et rahvusvaheline kriminaalkohus on andnud välja käsu Putin ja Lvova-Belova vahistada ning Haagi kohtu ette toimetada. Samas tähendab see eelkõige kõigile rahvusvahelise kriminaalkohtu osalisriikidele kohustust, et kui Putin või Lvova-Belova peaks nende riigis maanduma, tuleb ta kinni võtta ja kriminaalkohtule välja anda,» selgitas Reinsalu.

«Verised käed ei ole ainult sõjaväelastel, kes on sandistanud või võtnud elusid ukrainlastelt, vaid ka Kremli juhtkonnal, eesotsas Putiniga. Selle uudise järel on moraalselt mõeldamatu, et Lääne liidrid suhtlevad isiklikult Putini kui tagaotsitavaga,» tõdes ta.

ICC andis välja vahistamismääruse

Rahvusvaheline kriminaalkohus (ICC) andis täna president Vladimir Putini ja Venemaa presidendi lasteõiguste voliniku Maria Aleksejevna Lvova-Belova vahistamismääruse. ICC avalduses öeldakse, et on alust arvata, et nii Putin kui ka Lvova-Belova kannavad vastutust sõjakuritegude eest, mis seisnevad elanikkonna ebaseaduslikus küüditamises ja laste õiguste kahjustamises.

Venemaa sõnul on Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) Putini vahistamismäärus mõttetu.

«Rahvusvahelise Kriminaalkohtu otsustel pole meie riigi jaoks mingit tähendust, sealhulgas õiguslikust aspektist. Venemaa ei ole Rahvusvahelise Kriminaalkohtu Rooma statuudi osaline ega kanna sellest tulenevaid kohustusi,» kostus Kremli pressiesindajalt.

Guardian/PM

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles