Reinsalu lubas Moldova kolleegile Eesti abi Venemaa hübriidrünnakute vastu

BNS
Copy
Moldovas puhkesid märtsis valitsusvastased meeleavaldused. Moldova politsei pidas üle-eelmisel nädalal kinni Moskva-meelse võrgustiku liikmed, kelle eesmärk oli destabiliseerida meeleavaldusel olukorda,
Moldovas puhkesid märtsis valitsusvastased meeleavaldused. Moldova politsei pidas üle-eelmisel nädalal kinni Moskva-meelse võrgustiku liikmed, kelle eesmärk oli destabiliseerida meeleavaldusel olukorda, Foto: DUMITRU DORU / EPA / SCANPIX

Välisminister Urmas Reinsalu pidas laupäeval telefonivestluse Moldova välisministri Nicu Popescuga ning kinnitas talle Eesti toetust Moldova põhiseaduslikule korrale ja suveräänsusele.

Popescu andis Reinsalule ülevaate olukorrast riigis ja Moldova julgeolekualase abi vajadustest. Reinsalu kinnitas Eesti valmidust Moldovat abistada ja kinnitas, et tõstatab Moldova küsimuse ELi välisministrite nõupidamisel sel esmaspäeval.

«Eesti on näinud Venemaa korduvaid katseid destabiliseerida Moldova Vabariiki ja nõrgestada riigi demokraatlikke institutsioone. Me jälgime Moldovas toimuvat tähelepanelikult ning suhtume nendesse arengutesse täie tõsidusega,» lisas Reinsalu.

Samuti rõhutas Reinsalu, et EL peab looma eraldi sanktsioonimehhanismi Vene mõjuagentidest oligarhide tõkestamiseks.

«Me näeme Venemaa katsetes destabiliseerida Moldova Vabariiki olulist mõju Euroopa julgeolekule. Seepärast peame kiiresti looma sanktsioonimehhanismi, mis võimaldaks lisada sanktsioonide nimekirja neid isikuid, kes destabiliseerivad olukorda Moldovas,» selgitas Reinsalu.

Eesti jätkab Moldova toetamist erinevate arengukoostöö projektide kaudu nii kahepoolselt kui ka Euroopa rahutagamisrahastu abimeetmega, mille rakendajaks on valitud Eesti asutused. Moldova on olnud üks Eesti arengukoostöö prioriteetsetest sihtriikidest alates 2006. aastast ja Eesti kogupanus on olnud üle 10 miljoni euro. Sel aastal on arengukoostöö eelarve 440 000 eurot ja esimene prioriteet on toetada Moldovat ELiga ühinemisega seotud tegevustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles