EKRE võitleb koos venemeelsetega e-valimiste vastu (15)

Copy
Oleg Ivanov ja Kalle Grünthal
Oleg Ivanov ja Kalle Grünthal Foto: Kuvatõmmis videost
  • Põlluaas: EKRE ei ole kunagi teinud koostööd liikumisega KOOS.

EKRE liige Kalle Grünthal ning valimistel Vasakparteiga liitunud liikumise KOOS juhtfiguur Oleg Ivanov ühendasid nädalavahetusel Paides jõud nn ühise vaenlase vastu ja asusid võitlusse e-valimiste tulemuste vastu.

«Terved ja mõistusega mõtlejad peavad ühinema, et võidelda koos seaduserikkumise ning meie häälte röövimise vastu,» juhatas Ivanov video sisse. 

Ekrelasest senine riigikogu liige Kalle Grünthal, kes Jaak Madisoni asendusliikmena tõenäoliselt naaseb ka seekord parlamenti, rõhutas, et kuigi tegu on erinevate põhimõtetega erakondadega, siis e-valimiste küsimuses on nad ühes paadis. «Kõik e-hääled tuleb saata prügikasti,» ütles Grünthal.

Ivanov rääkis, et nad on Grünthaliga ette võtnud eluohtliku missiooni ning Grünthal lisas omalt poolt, et kuskil tagatubades on vastu võetud otsus hoida kõik erakonnad peale Reformierakonna võimust eemal.

Ivanov ja Grünthal kinnitasid, et plaanivad minna riigikohtuni välja. «Me lindistasime valimiskomisjoni koosolekut. Pärast Kalle esinemist oli komisjonil vaid üks küsimus: kas teil on ka tõendeid selle kohta,» meenutas Ivanov. 

Pole midagi teha, keegi peab tõe ja rahva poolel seisma. Me kõik elame üks kord ja elu tuleb elada selliselt, et poleks hiljem häbi asjatult elatud aastate pärast.

Kalle Grünthal

Komisjoni koosolekut filmisid nad seetõttu, et protokollid olid Ivanovi-Grünthali sõnul puudulikud ning sisulisi argumente seal välja ei toodud.

Valimiskomisjoni esimees Oliver Kask

Jah, nii Kalle Grünthal kui ka Vasakpartei esindajad filmisid oma kaebuse arutelu. Neil oli selleks komisjoni luba – Vabariigi Valimiskomisjoni koosolekud on avalikud. Üksikasjalikumalt leiab konkreetsete valimiskaebustega seonduva Vabariigi Valimiskomisjoni otsustest, mis on samuti avalikud. Seetõttu ei pidanud komisjon detailsemat protokollimist vajalikuks.

«Ma jälgisin protsessi, kuidas pandi sedeleid kastidesse. Panin tähele, et kohalik valimiskomisjon ei tee kõike õigesti. Pöördusin valimiskomisjoni poole ja sealt sain ma õiguse,» jätkas Grünthal. Veebruari lõpus vaidlustas Grünthal selle, et talle kui valimiste vaatlejale keelduti Paides näitamast eelhääletamise hääletamiskaste ja valimisdokumente. Valimiskomisjon pidas sellist keeldumist seadusevastaseks ning rahuldas Grünthali kaebuse.

Nädalavahetusel avaldatud videos rääkis Grünthal ka elektroonilise hääletamisega seotud anomaaliast. «Mind aitasid väga head spetsialistid, kuna mu enda teadmised IT-valdkonnas ei ole eriti head. Nad leidsid asju, mida ei tohi teha. Näiteks Paides oli nõudmine, et kõik arvutid oleksid öösel avatud, et öösel tehtaks update. Mu spetsialistid ütlesid, et kui teha update, siis võib see terve programmi ära kahjustada.»

Samuti juhtis tandem tähelepanu, et valimisseaduses on kirjas, et valima peab ise. Paberhääletamisel valimiskomisjon seda ka kontrollib, kuid elektroonilisel valimisel pole võimalik veenduda, et dokument ja nägu lähevad kokku.

Ivanov küsis Grünthalilt, kas ta ei karda, et häirib liiga palju Reformierakonda, kui vaidlustab tulemused ja venitab valitsuse kokku saamist. «Ma tean, et olen pidevalt olnud nende jaoks halb inimene, sest otsin tõde. Aga pole midagi teha, keegi peab tõe ja rahva poolel seisma. Me kõik elame üks kord ja elu tuleb elada selliselt, et poleks hiljem häbi asjatult elatud aastate pärast.»

«Eesti Konservatiivne Rahvaerakond ei ole mitte kunagi teinud koostööd liikumisega KOOS ega ka mitte Vasakparteiga,» rõhutas Postimehele EKRE fraktsooni esimees Henn Põlluaas. «Koostöö selliste kremlimeelsetega jõududega on välistatud ka tulevikus, sest meie nägemused Eesti ühiskonnast ja tulevikust on kardinaalselt erinevad,» toonitas Põlluaas. 

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles