Signaal Moskvale? USA õhuvägi näitab Baltikumi kohal jõudu (5)

Tarvo Madsen
, ajakirjanik
Copy
USA pommitaja B-52 Stratofortress lendas täna tükk aega Eesti kohal.
USA pommitaja B-52 Stratofortress lendas täna tükk aega Eesti kohal. Foto: SWNS

Samal ajal kui Moskvas kohtuvad Xi Jingping ja Vladimir Putin, oli Baltikumi kohal märgata NATO õhujõudude tavapärasest suuremat kohalolu.

Kella viie ajal oli lennukaardil Flightradar24 näha Läti kohal nelja USA õhuvägede helikopterit. Neist üks, Blackhawk-tüüpi kopter lendas veidi aega ringi Tartu ümbruses ning suundus siis Lätti. Riia lähistel on tükk aega õhus viibinud üks USA õhuvägede Chinook-tüüpi kopter. Selle lähedal on veel kaks Blackhawki, millest üks on mõeldud sõjaväe meditsiinilisteks lendudeks. Blackhawk on USA õhuvägede kasutuses mitmes rollis.

Blackhawk suundus Tartust Lätti, kus ootas seda veel kolm USA õhujõudude kopterit.
Blackhawk suundus Tartust Lätti, kus ootas seda veel kolm USA õhujõudude kopterit. Foto: kuvatõmmis/Flightradar24

Eesti kohal tiirutas tükk aega ka USA õhuvägede pommitaja Boeing B-52H Stratofortress, mis oli enne Eestisse saabumist tiirutanud Poola ja Rootsi kohal. Siia kanti tuli lennuk Hispaaniast. Boeing B-52 Stratofortress on Ameerika allahelikiirusega strateegiline pommitaja. Lennuk suudab kanda umbes 32 tonni laskemoona ning lennata ilma tankimata üle 14 000 kilomeetri.

USA pommitaja lendas tükk aega Eesti kohal.
USA pommitaja lendas tükk aega Eesti kohal. Foto: kuvatõmmis/Flightradar24

Tallinna poole suundub parajasti ka USA õhujõudude Fairchild Swearigen Metroliner. Selle propellerlennuki abil saab vedada kõrge prioriteediga varustust ja tähtsaid inimesi.

Poola, Leedu ja Läti kohal on täna ringi lennanud Bombardier Challenger 650, mille kutsungimärk on ARTEMIS. Seda lennukit kasutab NATO luureoperatsioonideks, et jälgida Venemaa tegevust Ukrainas ja selle ümbruses.

Samuti märgati Poola idaosa kohal Boeing E-8C vaatluslennuk, mis jälgib maapealseid sõidukeid, kogub pilte ja edastab need vastutavatele isikutele. 

Foto: Kuvatõmmis/Flightradar24

Ameeriklased pole aga liitlastest ainsad, kes täna Baltikumi kohal tegutsevad. Riiga suundub parajasti Itaalia õhujõudude Lockheed C130J. Seda lennukit kasutatakse põhiliselt transpordilennukina.

Samuti teeb juba mitmendat ringlendu Poola kohal Valgevene piiri lähistel üks õhusõiduk, mille kohta avalikes andmetes rohkem infot ei ole.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles