FOTOD ⟩ Endine kantsler Marika Priske läheb MTÜ Slava Ukrainile appi (7)

Postimees
Copy
MTÜ Slava Ukraini üldkoosolekule järgnenud pressiga kohtumine
MTÜ Slava Ukraini üldkoosolekule järgnenud pressiga kohtumine Foto: Taavi Sepp

Ukraina rahvale üle nelja ja poole miljoni euro väärtuses abi vahendanud MTÜ Slava Ukraini pani tänasel üldkoosolekul paika kuueliikmelise nõukogu ning tõi lisaks Johanna-Maria Lehtmele juhatusse interim'i korras tunnustatud endise tippjuhi Marika Priske, teatas MTÜ pressiteates.

Slava Ukraini uus juhatuse liige Marika Priske töötas 2021. aasta augustini üle 20 aasta majandusministeeriumi ja sotsiaalministeeriumi kantslerina. Enne seda panganduses tegutsenud Priske tuleb oma suurte kogemustega ühingu igapäevases juhtimises appi Johanna-Maria Lehtmele, kes on seni juhtinud Slava Ukrainit sisuliselt üksinda.

Üksikute ja juhuslike abiprojektidega alustanud Slava Ukrainist on esimese tegevusaastaga välja kasvanud organisatsioon, mis haldab korraga mitut abiprojekti, suhtleb nii Eestis kui ka Ukrainas samal ajal paljude partneritega. Slava Ukrainit on mõlemas riigis toetanud lugematu arv vabatahtlikke.

Seetõttu oli MTÜ hinnangul vajalik samm muuta pärast Venemaa agressiooni õhinapõhiselt alustanud algatus klassikalisemaks abiorganisatsiooniks, millel on juhatus, nõukogu, tegevuspõhimõtted ja kontrollsüsteem.

«Et Slava Ukraini missioon sõjas kannatavate ukrainlaste abistamisel saaks endise eduga jätkuda, loodi juhatuse toetamiseks tänasel ühingu üldkoosolekul ka Slava Ukraini nõukogu, mille ülesanne on juhatust toetada ja juhatuse otsuste üle järelevalvet pidada,» selgitas MTÜ.

Lisaks tuli juhatusele ja nõukogule appi rahandusministeeriumi endine riigieelarve osakonna juhataja, praegu Digital Nationis töötav Raili Truup, kes nõustab MTÜd avaliku raha kaasamise ja jagamise protseduurides, sest ühing soovib käsitleda Slava Ukrainile laekuvaid annetusi täpselt sama hoolsalt kui avalikku raha.

Nõukogu koosneb kuuest liikmest

MTÜ nõukogusse kuuluvad Kristo Tohver, Ilmar Raag, Margus Hanson, Terje Trochynskyi, Merike Külm ning Mait Mäesalu. Enamik nõukogu liikmeid on juba varem projektide kaudu Slava Ukraini abiprojektidega seotud olnud.

Ühingu tegevuse läbipaistvuse tagamiseks kaaluti koosolekul ka seda, milline audiitorfirma hakkab tegema esimese tegevusaasta revisjoni. Kolmest küsitud pakkumisest jõudis laekuda kaks ja üldkoosolek volitas uue juhatuse liikme Marika Priske pidama pakkujatega läbirääkimisi ning revisjoni tegija valitakse järgmisel nõukogu koosolekul.

Tänavu 7. märtsil täitus MTÜ Slava Ukraini tegevusest täpselt aasta. Selle aasta jooksul on Ukraina rahvale vahendatud üle nelja ja poole miljoni euro väärtuses abi. Sõjaväelise esmaabi koolituse on Ukrainas läbinud 4797 inimest.

Ukrainasse on viidud üle 100 sõiduki, millest enamik on meditsiinilise evakuatsiooni funktsiooniga. Projekti «1000 kangelast lumes» raames varustati Ukraina kaitseväelasi enam kui 2000 talveriiete komplektiga. Projekti «Lootuse jõulud» raames on Ida-Ukraina tsiviilelanikkonnale jaotatud üle 18 000 abipaki. Ukrainasse on saadetud üle 160 drooni. Käimas on veel mitu väiksemat ja suuremat projekti. Eestis on tehtud koostööd väga paljude organisatsioonidega ja Ukrainas on MTÜ-le tekkinud kümneid koostööpartnereid.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles