Zelenskõi tänas ELi suurtükimürskude tarnimise kokkuleppe eest

BNS
Copy
Vene vägede raketirünnaku järel Tsirkunõ külas.
Vene vägede raketirünnaku järel Tsirkunõ külas. Foto: SERGEY BOBOK/SCANPIX

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi tänas esmaspäevaõhtuses videosõnumis Euroopa Liidu (EL) liidreid, et lepiti kokku suurtükimürskude tarnimise ühises plaanis, vahendas ukrainlaste uudistekanal Unian.

Ukraina riigipea nimetas otsust oluliseks strateegiliseks sammuks.

«Meie Euroopa partnerid leppisid kokku ühises plaanis, et kiirendada meie suurtükiväele mürskude tarnimist. Selle otsuse kaaluks on 2 miljardit eurot. Kavas on kiireloomulised tarned ja laskemoona tootmine. See on tähtis strateegiline samm. Midagi, mis lisab kindlustunnet meie ühtsusesse ja liikumisele võidu suunas terroririigi üle,» ütles president.

Zelenskõi tänas Ukraina partnereid Euroopas ja kõiki, kes on huvitatud sellest, et Euroopa oleks tugev ja vaba.

Euroopa Liidu (EL) välisasjade nõukogu ning ka välis- ja kaitseministrid andsid esmaspäeval poliitilise heakskiidu Eesti algatusele saata 12 kuu jooksul ühiselt Ukrainale miljon 155 millimeetrise kaliibriga mürsku.

Eesti välisminister Urmas Reinsalu tervitas ELi põhimõttelist kokkulepet.

«Ukraina vajab kiiremas korras täiendavat laskemoona, et kaitsta end ja Euroopa julgeolekut,» ütles Reinsalu ja lisas, et ELi poliitiline otsus on oluline samm kaitsmaks Ukraina ja kogu Euroopa julgeolekut.

Ka Euroopa Liidu välis- ja kaitseministrite ühiskohtumisel jõudsid ministrid esmaspäeval kokkuleppele hankida ühiselt Ukrainale 12 kuu jooksul miljon mürsku. Kokkulepe läheb kinnitamiseks ka neljapäeval ja reedel peetavale Euroopa Ülemkogule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles