USA president soovib kõneleda Hiina riigipeaga

BNS
Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: KEVIN LAMARQUE/Scanpix

Ühendriikide president Joe Biden on huvitatud uuest vestlusest Hiina riigipea Xi Jinpingiga, vahendas teisipäeval ukrainlaste uudisteportaal Unian telekanali CNN informatsiooni.

USA riikliku julgeolekunõukogu kõneisik John Kirby ütles, et praegu pole sellist kõnet siiski kavas, sest Ühendriikide ametnikud tahavad tagada, et see juhtuks «õigel ajal».

«On oluline, et me hoiaksime need suhtlusliinid lahti. Eriti nüüd, kui pinged on nii suured,» lisas Kirby.

USA soovib ümber ajastada ka välisminister Anthony Blinkeni visiidi Pekingisse, mis lükati edasi seoses Hiina luureõhupalli allatulistamisega. Lisaks peab Washington praegu aktiivselt läbirääkimisi rahandusministri Janet Yelleni ja kaubandusministri Gina Raimondo visiidi üle Hiinasse.

Pekingi ja Washingtoni suhted viimasel ajal halvenenud. Samal ajal on Peking sõbralikes suhetes Moskvaga.

Venemaale kolmepäevasele riigivisiidile saabunud president Xi tervitas esmaspäeval esimesel kohtumisel president Vladimir Putiniga Hiina ja Venemaa tihedaid sidemeid.

«Oleme partnerid kõikehõlmavas strateegilises koostöös. See staatus määrab ära, et meie riikide vahel peavad olema tihedad sidemed,» ütles Hiina president Vene riigitelevisiooni vahendusel.

Putin kinnitas omakorda Hiina riigipeale, et ta on valmis arutama Pekingi Ukraina rahualgatust.

«Me oleme alati avatud läbirääkimistele. Me kindlasti arutame neid teemasid, seal hulgas teie algatusi, millesse me suhtume austusega,» sõnas Putin Xile.

USA välisminister Antony Blinken väljendas esmaspäeval skepsist Hiina presidendi Moskvas tehtud niinimetatud rahuettepanekute üle, hoiatades, et tegu võib olla «jokutamistaktikaga» Venemaa abistamise nimel võitluses Ukrainaga.

«Maailm ei tohiks lasta end lollitada ühestki Venemaa taktikalisest käigust, mida toetab Hiina või mõni muu riik, eesmärgiga külmutada sõda selle oma tingimustel,» ütles Blinken ajakirjanikele.

Tema sõnul tervitab USA igasugust diplomaatiat, mis peab silmas «õiglast ja kestvat rahu», kuid väljendas kahtlust selles osas, kas Hiina tegutseb Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse kindlustamise nimel.

«Igasugune plaan, mis ei sea prioriteediks seda kriitilise tähtsusega põhimõtet, on parimal juhul jokutamistaktika või püüab pelgalt vahendada ebaõiglast tulemust. See ei ole konstruktiivne diplomaatia,» sõnas Blinken.

«Kutsudes üles relvarahule, mis ei sisalda Venemaa väeüksuste taandumist Ukraina territooriumeilt, tähendaks sisuliselt Venemaa vallutuse ratifitseerimise toetamist,» ütles minister.

Varem esmaspäeval Ukrainale 350 miljoni dollari suurusest uuest relvaabist rääkinud Blinken kordas taas oma toetust Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi vankumatule seisukohale, et Venemaa peab tema riigist lahkuma.

«Kui Hiina on võtnud endale kohuseks toetada sõja lõpetamist, mis tugineks ÜRO harta põhimõtetele – millele kutsub üles (Hiina) plaani punkt üks – võib (Hiina) sellel alusel asuda rääkima president Zelenskõi ja Ukrainaga ja kasutada oma mõju sundida Moskvat oma väed tagasi tõmbama,» rääkis Blinken.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles