Kahtlustuse saanud Heldnat on seostatud maffiaprotsessiga

Kerttu Kirjanen
, ajakirjanik
Copy
Maksu- ja tolliameti tolliosakonna juht Eerik Heldna. FOTO: Tairo Lutter
Maksu- ja tolliameti tolliosakonna juht Eerik Heldna. FOTO: Tairo Lutter Foto: Tairo Lutter

Kaitsepolitsei ametnikud esitasid täna hommikul kelmuse kahtlustuse maksu- ja tolliameti tolliosakonna juhile Eerik Heldnale ning kelmusele kaasaaitamise kahtlustuse politsei- ja piirivalveameti peadirektorile Elmar Vaherile. Heldna jaoks ei ole see esimene skandaal.

2021. aastal mängiti ühel maffiaprotsessil ette salajane telefonikõne kahe ärimehe, Rolands Petersonsi ja Hubert Hirve vahel, kes olid seotud MiniCrediti skeemiga ning kes seadsid omavahelises vestluses kahtluse alla kaitsepolitsei endise asedirektori ja praeguse maksu- ja tolliameti tolliosakonna juhi Eerik Heldna tegevuse.

Ettemängitud telefonikõnes arutlesid mehed, miks toetab Heldna Kristian Kesnerit ning miks käib Kesner Heldna juures nõnda tihti konsultatsioonidel. Nii Hirv kui ka Kesner olid seotud kiirlaenuäri MiniCreditiga.

Heldna sõnas siis, et kuigi ta on Kesneriga kokku puutunud, pole tema ja mitmesse kriminaalasjasse segatud Kesneri vahel olnud konsultatsioone, vaid et ta pidi kaitsepolitseinikuna suhtlema erinevate inimestega. Mingist skeemist Heldna enda sõnul kuulnud polnud.

Eerik Heldna taandus kaitsepolitseist 2017. aastal.

2020. aastal seati kahtluse alla äsja maksuameti tolliosakonna juhiks saanud Eerik Heldna sobivus sellesse ametisse. Põhjuseks Heldna võimalik seotus skandaalse ärimehe Anton Geriga, keda süüdistati 64 miljoni euro rahapesujuhtumis.

Heldna esitas siis ka prokuratuurile kuriteokaebuse, milles väitis, et toonase rahandusministri Martin Helme nõunik Kersti Kracht koos endise rahaepesu-uurija Aivar Orukasega on teda laimanud. Orukask rääkis väidetavalt lugusid, et Heldna on rahapesuga seotud. Heldna märkis, et tema kohta käiv laim on hakanud takistama tema teenistusalast eneseteostust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles