Kohus lõpetas Clyde Kulli kriminaalasja menetlemise

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Clyde Kull Harju maakohtus
Clyde Kull Harju maakohtus Foto: Eero Vabamägi

Harju maakohus otsustas täna lõpetada Clyde Kulli kriminaalasja menetlemise otstarbekuse kaalutlusel. Kull peab tasuma 25 000 eurot riigituludesse. 

Riigisaladuse ja salastatud välisteabe käitlemise nõuete rikkumises osas lõpetati kriminaalasi 2022. aasta jaanuaris. Ülejäänud süüdistuse osas lõpetati kriminaalasi oportuniteediga 2023. aasta märtsis (toimetuse täpsustus 25.04.2023).

Prokuratuur süüdistas Kulli ametiisikuna omastamises ja kelmuses aastatel 2016–2021, mil ta näitas hüvitamisele kuuluvate esinduskuludena kulusid, mis tegelikult olid seotud tema enda ja tema lähikondsetega. Kulli tekitatud kahju oli kokku 7541,57 eurot.

Tänavu 1. märtsi istungil kuulati Kull üle ning ta tunnistas nende tegude toimepanemist, kahetses tehtut ja oli valmis kahju hüvitama. Prokuratuur leidis, et Kulli suhtes saab kriminaalasja lõpetada ilma karistusotsust tegemata.

Kohus nõustus prokuratuuri otsusega ning lõpetas Kulli süüasja menetluse otstarbekuse kaalutlusel. Kull peab hüvitama 7541,57 euro eest tekitatud kahju ning tasuma riigituludesse 25 000 eurot. Kriminaalmenetluse käigus tekkinud õigusabikulud jäävad Kulli kanda. Määrus ei ole edasi kaevatav.

Riigiprokurör Laura Aiaots kommenteeris, et otsusega lõpetada Clyde Kulli kriminaalmenetlus oportuniteediga jagas kohus prokuratuuri seisukohta, et kuritegevus ei tohi kunagi ära tasuda. «Menetluse lõpetamisega kaasnes kohustus hüvitada kahju ja tasuda riigile kahjust enam kui kolm korda suurem rahaline kohustus ehk 25 000 eurot. See kohustus kinnitab, et kuritegude toimepanemine ei tasu end ära, õigusnormid kehtivad võrdselt kõigile ja lisaks kahju hüvitamise kohustusele kaasnevad kuriteole ka mõjusad rahalised nõuded,» lisas Aiaots.

Ta selgitas, et kriminaalmenetluse eesmärk on tagada, et kuriteoga tekitatud kahju saaks heastatud ja kuriteo toime pannud inimene vastutaks oma teo eest. «Tagajärg peab olema piisav, et hoida nii inimest ennast kui ka teisi edaspidi kõige suurema tõenäosusega õiguskuulekana. See tagajärg ei pea alati olema kriminaalkaristus, vaid nagu kohus praegusel juhul kinnitas, võib mõni muu lahendus olla samaväärne või tulemuslikum.»

Kull: otsus end kohtus lõpuni mitte kaitsta ei tulnud lihtsalt

«Otsus nõustuda kriminaalasja lõpetamisega oportuniteediga ja ennast kohtus mitte lõpuni kaitsta ei tulnud lihtsalt. Kaalusin süvitsi enda, oma pere ning Eesti Vabariigi huve,» selgitas Kull.

Ta rõhutas, et kuigi talle oli väga oluline saada õigeks mõistev otsus, siis ei saanud ta eitada aastatepikkuse menetluse negatiivseid mõjus nii talle kui ka Eesti välissuhetele ja -diplomaatiale, mille ülesehitamisse ja arendamisse on ta panustanud peaaegu kogu oma karjääri.

«Oma süütuse tõestamiseks oleksin pidanud omal kulul kutsuma tunnistajatena kohtusse ligi 50 välisdiplomaati ja valitsusametnikku üle maailma. See oleks tähendanud veel kuude-, kui mitte aastatepikkust keerulist ja ettearvamatut kohtuprotsessi, rääkimata mainekahjust Eesti riigile ja Eesti välisteenistusele,» lisas Kull.

«Olen 30 aastat olnud Eesti riigiametnik, töötanud kulisside taga, alati oma valitsuse huvides. Avalikkuse ja meedia huviorbiiti sattumine sellises olukorras ei ole olnud lihtne,» toonitas ta.

«Loodan, et otsus toob õigusrahu ja lubab mul eluga edasi minna. Ma ootan ja otsin võimalusi, kuidas kasutada oma teadmisi, oskusi ja rahvusvahelist võrgustikku, mis mul on kogunenud 30-aastase diplomaatilise karjääri jooksul,» lisas Kull.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles