Poola sõdureid ootab uus sõjakuritegude protsess

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola sõdurid Afganistanis.
Poola sõdurid Afganistanis. Foto: SCANPIX

Neli Poola sõdurit peavad süüdistatuna Afganistanis toime pandud sõjakuritegudes uuesti kohtu ette astuma, sest nende kodumaa kõrgeima astme kohus tühistas kaitseväelased õigeks mõistnud otsuse, kirjutab uudisteagentuur AFP.


«Prokuröri apellatsioon on osaliselt õigustatud,» ütles kohtunik Wieslaw Blus. «Kohus tühistas selle otsuse ja saadab juhtumi uuesti ülevaatamisele.» Samas kinnitas kohus kolme seoses sama intsidendiga süüpinki sattunud sõduri õigeksmõistvaid otsuseid.

Protsessi aluseks oli 2007. aasta 16. augustil Kagu-Afganistanis Paktika provintsis Nangar Kheli külas juhtunu. Seoses kuue afgaani tsiviilisiku surmaga sattus kohtu alla seitse Poola sõdurit, kes mõisteti pärast laialdast tähelepanu tõmmanud protsessi mullu juunis õigeks.

Õigeksmõistvaid otsuseid põhjendas kohus sellega, et nappis asitõendeid tõestamaks, et nad ründasid tsiviilisikuid sihilikult. Prokurörid aga leidsid, et kohus eiras tõendeid, mis viitasid nende tsiviilisikute sihilikule surmamisele, ning kaebasid otsuse edasi.

See on esimene kord, kui Poola on pidanud välismissioonil teenivate sõdurite üle sõjakohut. Suvel lõppenud protsessil taotles prokurör süüpingis istunuile 5-12-aastaseid vangistusi.

NATO rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude (ISAFi) koosseisus Afganistanis teeninud poolakate endi jutu järgi avasid nad suurtüki- ja automaaditule Paktika küla pihta vastuseks Talibani varasemale rünnakule samas piirkonnas patrullinud ameeriklaste vastu, kes kutsusid poolakad endale appi.

Prokuröri väitel rikkusid sõdureid juba pikka aega kehtivaid sõjaseadusi, nende seas 1907. aastal sõlmitud neljandat Haagi konventsiooni ja 1949. aasta neljandat Genfi konventsiooni, mis puudutavad tsiviilisikute kohtlemist konfliktitsoonis. Lisaks kuuele surma saanud tsiviilisikule, kelle seas oli naisi ja lapsi, sai veel mitu kohalikku poolakate tule all viga. Samuti juhtis süüdistaja tähelepanu asjaolule, et tsiviilisikud said surma mitu tundi pärast seda, kui poolakad olid vastanud Talibani rünnakule.

Sõdurid siiski süüd omaks ei võtnud, jäädes kindlaks väitele, et nad vastasid Talibani rünnakule ning tsiviilisikute surmades olid süüdi vigased suurtükid.

Täna hommikul, enne kõrgema kohtuastme otsuse teatavakstegemist, ütles Poola kaitseminister Tomasz Siemoniak Poola raadiole, et see küsimus on väga keerukas ning tema isiklikult loodab, et mullused õigeksmõistvad otsused jäävad jõusse.

Praeguse seisuga teenib Afganistanis 2500 poolakat. Kaotanud on Poola selles sõjas 35 meest, viimati mullu 21. detsembril mässuliste pommi otsas korraga viis sõdurit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles