Kolmapäeval tähistatatakse August Rei sünniaastapäeva

BNS
Copy
Eesti riigivanem August Rei.
Eesti riigivanem August Rei. Foto: Postimees

Kolmapäeval tähistatakse mitmete üritustega riigivanem August Rei sünniaastapäeva.

22. märtsil möödub 137 aastat Järvamaalt pärit August Rei sünnist, kes Eesti riigi esimese parlamendi Asutava Kogu esimehe, hilisema Tallinna linnavolikogu juhi, riigivanema ning peaministrina presidendi ülesannetes eksiilis kujundas noore Eesti riigi näo ja hoidis riigi järjepidevust okupatsiooniaastatel.

Riigivanem August Rei Sihtasutus koos Ajakeskus Järvamaa Muuseumiga kutsuvad August Rei sünniaastapäeva sündmustele Kurla külas, Paide linnas ja Tallinnas.

Kell 12 toimub mälestuskogunemine Türi vallas Kurla vana koolimaja ehk August Rei sünnikodu väravas mälestuskivi juures, kus sõna võtavad Riigivanem August Rei Sihtasutuse ja partner-organisatsioonide esindajad.

Kell 13 algab avalik seminar Paide tegevusmuuseumis. Arutletakse Riigivanem August Rei rolli üle Eesti ühiskonnaelus, omariikluse loomisel ning paguluses. Samuti tuleb juttu Rei vennast Ferdinandist, kes nooruspõlves oli ühiskondlikult aktiivne, hilisemalt tegutses põllumehena ja kogukonna aktiivse liikmena Järvamaal Imaveres. Esinevad ajaloolased Jaak Juske ja Ründo Mülts ning vestlust veab endine Paide linnapea Eimar Veldre.

Kell 16.30 asetatakse küünlad riigivanem August Rei kalmule Tallinnas Metsakalmistul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles