Pevkur: koalitsioonilepingu järgi tuleb Eestisse kaitsetööstuslinnak (5)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Stuudios on Hanno Pevkur
Stuudios on Hanno Pevkur Foto: Konstantin Sednev

Kaitseminister Hanno Pevkur (RE) rääkis raadio Kuku hommikuprogrammis, et koalitsioonilepingu järgu tuleb Tapale kaitsetööstuslinnak. 

Pevkuri käest küsiti, mida ta arvab Meelis Oidsalu mõttest, et Tapale on vaja rajada kaitsetööstuslinnak. «Mulle tundub, et Meelis Oidsalu on juba näinud koalitsioonilepngu teksti, sinna me sarnase mõtte kirja panime. Selline ala võiks olla Eestis, kuhu koondada kokku erinevad kaitsetööstusettevõtted. Nad peaksid olema kusagil meie sõjaväeosa juures – eeldatavalt Tapal, kus on esimene jalaväebrigaad ja kus saab ka testida,» vastas Pevkur.

Euroopa Liit jõudis selle nädala algul kokkuleppeni, et aasta jooksul saadetakse Ukrainasse miljon ühikut suurtükimoona. «See oli Eesti ettepanek, kui vaadata tavapärast ELi protseduuri, siis me saime vägiteoga hakkama. Kogu meeskond, kes selle nimel vaeva nägi, vajab suurt tunnustust,» rääkis minister Pevkur. 

«Meie eesmärk oli miljon mürsku selle aasta jooksul, kuid siin on mitu tegurit: tootmisvõimekus, riikide ladudes olevad võimekused, logistika, Ukraina enda võimekus neid kõike ka kasutada jne. Ajalooline on see selles mõttes, et kui sa saad ELis otsuse viie nädalaga, on see erakordne,» lausus Pevkur. Ta lisas, et ei tasu kahelda, kas Ukrainal on seda vaja – on küll. 

Euroopa kaitsetööstusel ei ole valikut

Pevkur lisas, et raketilaskude poolest ületab Venemaa Ukrainat oluliselt. «Laskemoona, mida seal läbi põletatakse, on suur hulk, kahjuks saab ka suur hulk inimesi surma. See võitlus käib vabaduse ja vaba maailma eest,» lausus Pevkur. 

ELi kaitsetööstuse võimekus oli ettepaneku väga suur osa, nentis Pevkur. «Teine suur osa oli see, et ELi tööstused hakkaksid tööle. 30 viimase aasta jooksul on puudujääk kolossaalne,» selgitas ta ja lisas, et Eesti on näiteks ühelt Euroopa kaitsetööstusettevõttelt ära ostnud eelmisel aastal kogu aasta või kahe toodangu. «Ma väga loodan, et nende otsustega, mis ELis tehti, näevad ka tööstused, et ei ole valikut,» rääkis Pevkur. 

Kuhu saavad Eesti ja EL Ukraina aitamisega veel edasi minna? «Miljon mürsku on poliitiline otsus, nüüd on vaja see ka kohale viia. See omakorda nõuab väga suurt pingutust ELilt kui ka tootjatelt,» vastas Pevkur. Tema sõnul on see poliitiline kokkulepe hea, kuid nüüd on juba vaja saata Ukrainasse esimene saadetis. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles