Ukraina on esitanud Soomele taotluse kõnelusteks Hornetite osas

Copy
Soomlaste hävitaja F/A-18 Hornet.
Soomlaste hävitaja F/A-18 Hornet. Foto: Markku Ulander/Scanpix

Ukraina on esitanud Soomele taotluse kolmepoolseteks aruteludeks hävitajate osas, milles osaleks ka USA, vahendasid neljapäeval põhjanaabrite meediakanalid Helsingin Sanomat ja STT.

Ajalehe Helsingin Sanomat andmetel on arutelutaotlus reaktsioon peaminister Sanna Marini kommentaaridele selle kuu alguses toimunud visiidi ajal Ukrainasse.

Kiievis Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga kohtunud Marin tõi küsimuse peale välja võimaluse anda Ukrainale üle Soome hävitajad Hornet. Soomes vahetatakse Hornetid lähiaastatel välja Ühendriikides toodetud hävitajatega F-35.

Marin ütles, et on avatud kõnelustele hävituslennukite Ukrainale andmise üle ja seda hoolimata võimalikust kriitikast kodumaal ajal, mil Kiiev on palunud kaasaegsemaid relvasüsteeme võitluseks Venemaa vastu.

Soome õhujõud kasutavad praegu F/A-18 Hornet sõjalennukeid. 2021. aasta detsembris teatas Soome, et tellib 64 mitmeotstarbelist hävituslennukit F-35A USA firmalt Lockheed Martin.

Marin kolmapäeval ajalehele antud vastuses väidetava vestlussoovi kohta seisukohta ei võtnud.

«Olen president Zelenskõile öelnud, et võime seda teemat arutada, kuid lubadusi pole antud,» seisis Marini kirjalikus vastuses väljaandele oma eriassistendi vahendusel.

«Olen ka rääkinud, et Soome on teinud otsuse uute hävitajate soetamise osas ning saame koos riigi juhtkonnaga arutada väljavahetatava tehnika kasutamist arvestades meie geopoliitilist asukohta,» lisas peaminister.

Helsingin Sanomatel puudub teave selle kohta, kas sarnaseid taotlusi on tehtud ka teistele riikidele.

President Sauli Niinistö esines varem õhtul meediakanali MTV saates, kus ta ütles, et temaga pole Ukrainast Hornetite osas kontakti olnud.

Presidendilt küsiti ka Marini vihjatud Horneti arutelude võimalikkuse kohta ning Niinistö rõhutas, et arutelu võib pidada mis teemadel tahes.

«Kui keegi tahab rääkida, siis räägime. Selles pole probleemi,» ütles ta intervjuus, mis esitati enne Helsingin Sanomate loo ilmumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles