INTERVJUU Kiievi ungarlaste juht: Orbán ostab siinseid ungarlasi ära (8)

Anastasiya Tido
, portaali Rus.Postimees ajakirjanik
Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán (vasakul) surumas 2019. aastal Budapestis kätt Vene presidendi Vladimir Putiniga. 
Ungari peaminister Viktor Orbán (vasakul) surumas 2019. aastal Budapestis kätt Vene presidendi Vladimir Putiniga. Foto: Aleksei Nikolski/Sputnik/Scanpix

Ukrainas ei ole kunagi ungarlasi ega teisi rahvusvähemusi mingil moel alla surutud, kinnitab Kiievi ja Kiievi oblasti ungarlaste seltsi juht Tibor Tompa.

Ungari välisminister Péter Szijjártó teatas mõne päeva eest, et Ungari ei toeta Ukraina ühinemist ELi ja NATOga seni, kuni riigis rikutakse etniliste ungarlaste õigusi. Rus.Postimees vestles Tompaga Ungari peaministri Viktor Orbáni poliitikast ja sellest, kuidas siis Ukraina ungarlasi ahistatakse.

Te elate Kiievis, kuid käite sageli Taga-Karpaatias ja Ungaris. Kas Ukrainas ja Ungaris elavate ungarlaste suhtumises Orbáni poliitikasse on mingeid erinevusi?

Ungaris on kujunenud suur grupp Orbánit toetavaid inimesi ja on ka need, kes on otsustavalt Orbáni vastu. Tänaseks on maa lõhestunud, jagunedes selgelt Orbáni-meelseks ja Orbáni-vastaseks Ungariks. Ma suhtlen Ungaris paljude inimestega, hoian sidet mõne opositsioonipoliitikuga.

Peamiselt on need noored ambitsioonikad inimesed, kes tahaksid näha oma riiki tõeliselt demokraatlikuna. Pealinlased on otsusekindlalt Orbáni vastu: Budapestis kaotas ta 18 valimisringkonnast 17s. Kui inimene valdab peale ungari keele veel mõnd keelt või keeli, kui ta on omandanud kõrghariduse, siis ta [Orbáni võimuerakonna] Fideszi poolt ei hääleta. Peaministrierakonna poolt hääletab peamiselt ääremaa.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles