Zelenskõi kutsus Euroopat üles jõupingutuste koondamisele

BNS
Copy
President Volodõmõr Zelenskõi.
President Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi rõhutas neljapäeval oma pöördumises Euroopa Ülemkogu kohtumisel osalejatele, et kui Ukraina ja Euroopa koostöös ei esine viivitusi ega seisakuid ja kui ühised jõupingutused suunatakse resoluutselt Ukraina võidu poole, siis võit Vene agressori üle võib saabuda veel sel aastal.

«Mida kiiremini me koos tegutseme, seda rohkem elusid päästame,» sõnas Zelenskõi, kelle sõnu vahendas ukrainlaste uudistekanal Unian.

Samas nimetas president viis peamist ohtu, mis ei lase Ukrainal ja Euroopal sõda lõpetada ja rahu saavutada.

Eelkõige on see viivitus Ukraina armee kaugmaarakettide ja kaasaegsete lennukitega varustamisel. Samuti viivitused uute karmimate sanktsioonipakettide vastuvõtmisel, Ukraina rahuvalemi elluviimisel, ülemaailmse rahutippkohtumise korraldamisel ja Ukraina Euroopa Liiduga lõimumisel.

Zelenskõi edastas juba 20. novembril rahvusvahelisele üldsusele Ukraina rahu saavutamise valemi ja kutsus välisriikide liidreid aitama seda ellu viia.

«Me võime korraldada rahutippkohtumise mõnes maailma pealinnas – ühes Euroopa pealinnas. Kas see ei annaks Euroopale globaalset jõudu juurde? See annaks kindlasti juurde,» rääkis Ukraina riigipea.

Zelenskõi rõhutas eurointegratsiooni väljavaadete kontekstis samuti, et vaatamata Venemaa agressioonile jätkab Ukraina institutsioonide arendamist Euroopa standardite kohaselt.

«Tulemused on ilmselged: seisame sissetungijale sõjas vastu ja meie institutsioonid tegutsevad kõigest hoolimata. Töötavad finantssüsteem, pangad ja kõik avalikud teenused ning toimib sotsiaalsfäär. On oluline, et Ukraina ja Euroopa Liidu lõimumisega ei viivitataks,» ütles president.

Zelenskõi kinnitusel on Ukraina valmis otsuseks alustada sel aastal läbirääkimisi Euroopa Liidu liikmesuse üle.

President toonitas, et sõda õpetab riigijuhtidele, et liitlastevaheline ausus tagab võidu.

«Ma märkisin ausalt ära viis peamist ohtu, viis põhjust selle sõja venimiseks ja rahu kaugenemiseks. Peame tegema kõik, et ei oleks viivitusi. Ja me saame seda tõesti teha. Euroopa teab, kuidas otsustav olla. Ma tean, et osatakse väärtustada aega. Iga kohtumine, iga arutelu, iga meie ühise töö päev toogu lähemale rahu tagasitulekut ning meie maa ja kogu Euroopa vabastamist Venemaa kurjusest. Kui Euroopa viivitab, siis võib kurjusel aega olla jõudu koguda ja sõjale paremini häälestuda. Teie võimuses on seda ära hoida. Meie ühine tugevus on vabastada Ukraina sel aastal Venemaa agressioonist,» lisas Zelenskõi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles