Eesti saadab riigist välja Vene saatkonna propagandistist töötaja (1)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Vene saatkond
Vene saatkond Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Eesti välisministeerium kutsus täna, 24. märtsil välja Venemaa suursaatkonna ajutise asjuri ja andis üle diplomaatilise noodi selle kohta, et nende diplomaatilise staatusega töötaja Aleksandr Savinov on kuulutatud persona non grata’ks.

Välisministeeriumi teatel on saatkonna töötaja tegevus Eestis rikkunud diplomaatiliste suhete Viini konventsiooni, mistõttu peab ta Eestist lahkuma hiljemalt 29. märtsiks.

«Kõnealune diplomaat on tegelenud otseselt ja aktiivselt Eesti julgeoleku ja põhiseadusliku korra õõnestamisega, Venemaa sõjategevust õigustava propaganda levitamisega ning Eesti ühiskonna lõhestamisega,» selgitas ministeerium pressiteates. 

Välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) kinnitas Rus.Postimehele, et jutt käib Aleksandr Savinovist.

Reinsalu sõnul oli väljasaatmiseks juba mõnda aega valmistutud: «Astusime selle sammu, sest Savinov tegeles aktiivselt meie põhiseadusliku korra ja julgeoleku õõnestamisega.»

Välisminister ütles, et seoses Savinovi persona non grata väljakuulutamisega ei vähene Venemaa saatkonnas diplomaatiliste töötajate arv ning Vene poolel on õigus siia asendus saata. Samuti pole välistatud vastureaktsioon Venemaalt.

«Praeguste tingimuste juures pole üllatav, et Venemaa kasutab diplomaatilist katet Euroopa riikide julgeoleku õõnestamiseks,» ütles Reinsalu Rus.Postimehele.

Savinov töötas Vene Föderatsiooni saatkonnas Gruusias 2008. aastal, mil Venemaa Föderatsioon võttis ette sõjalise agressiooni Gruusia vastu ja riikidevahelised diplomaatilised suhted lõpetati.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles