Amet: Sõnajalgade tuulik murdus polte kahjustanud niiskuse tõttu (5)

BNS
Copy
Salme tuulepark murdunud Enerconi 0,5 MW tuulikuga
Salme tuulepark murdunud Enerconi 0,5 MW tuulikuga Foto: Maanus Maasing / Saarte Hääl

Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet (TTJA) jõudis järelevalvemenetluse tulemusena järelduseni, et vendadele Sõnajalgadele kuuluv elektrituulik Saaremaal Salmel murdus mullu jaanuaris pooleks elementide vahele kogunenud niiskuse tõttu, mis kahjustas kinnituspolte.

«Masti kahjustustest nähtus, et elementide vahele oli aja jooksul pääsenud niiskus, mis omakorda kahjustas osaliselt neid kinni hoidvaid kinnituspolte ja sellest tulenevalt võis seada masti elementide püsivuse ja töökindluse ohtu, tekitades masti konstruktsioonides eelduslikult koormuseid, mille järel lõpuks kinnituspoldid purunesid,» märkis TTJA.

Kindlustusfirma leidis ekspertarvamuses, et tuuliku masti murdumise põhjuseks oli elementidevaheliste kinnituspoltide väsimine ja purunemine pinge all.

Lähiminevikus on sarnaseid poltide väsimisest tingitud juhtumeid olnud ka mujal maailmas, näiteks 2015. aasta detsembris Rootsis Lemnhulti tuulepargis, 2022. aasta veebruaris Inglismaal The Pant-y-Wali tuulepargis ja 2022. aasta juulis Rootsis RWE tuulepargis.

TTJA hinnangul ei kujutanud murdumise hetkel piirkonnas valitsenud tuuleolud ohtu tuuliku tööle. «Maksimaalsed tuule kiirused ei olnud ligilähedased kiirusele 25 m/s, mis võib põhjustada probleeme tuuliku korrapärasele tööprotsessile või koormuseid masti konstruktsioonidele,» lisas TTJA.

Tuuliku tehniliste tingimuste järgi on tuuliku sisselülitamise tuule kiirus 2 m/s ja väljalülitamise tuule kiirus 25 m/s. Ekstreemseks tuule kiiruseks loetakse 52,5–70 m/s.

TTJA leidis, et Salme tuulepargi tuulikuid tuleb täiendavalt kontrollida. TTJA tegi ASile Eesti Elekter ettekirjutuse ja määras selle täitmise tähtajaks 31. oktoobri. Selle täitmata jätmisel rakendab TTJA sunniraha 2000 eurot.

Salme tuulepargis murdunud tuulik.
Salme tuulepargis murdunud tuulik. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Elektrit tootev tuulegeneraator murdus vendadele Andes ja Oleg Sõnajalale kuuluvas Salme tuulepargis pooleks möödunud aasta 15. jaanuari hilisõhtul. See oli Saksamaalt 2005. aastal ostetud kasutatud tuulikuga Enercon E-40, mille masti kõrgus oli 76 meetrit.

Andres Sõnajalg on pidanud õnnetuse põhjuseks kiiresti tekkinud tuulepuhangut, mille tõttu purunesid sektsioone ühendavad poldid. Omaniku sõnul tehti elektrituulikule hooldus viimati 2022. aasta jaanuaris. Kõigi muude oluliste tööde käigus kontrolliti ka masti kinnituspolte ning neil väsimuse märke ei tuvastatud.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles