Kuku raadio saade «Keskpäevatund» keskendus täna politsei- ja piirivalveameti (PPA) kelmuseskandaalile ning Keskerakonna sisevõitlusele. Stuudios olid Priit Hõbemägi, Ainar Ruussaar ja Ignar Fjuk.

PPA peadirektori Elmar Vaheri ja maksu- ja tolliameti tolliosakonna juhi Eerik Heldna kriminaalkahtlustust kommenteerides pandi rõhuasetus rotatsiooni ja eripensionitega seotud probleemidele.

«Õiguslikult on see väga halvasti reguleeritud. Erinevad ametkonnad, erinevad õiguskeskused annavad sellele väga erinevaid hinnanguid, kas selline lähetamine ja komandeerimine teise ametkonda on alati õiguslikult reguleeritud korrektselt,» nentis Ignar Fjuk. Ta tõdes, et siseministeerium ja justiitsministeerium on olnud teadlikud, kuid pole teinud midagi, et rotatsiooni käigus toimuvaid tegevusi lõpetada või korrastada.

PPAst on roteeritud 51 inimest ja seega on see käitumine valdav. Ta lisas, et kui siin on mängus ka kapo ja PPA omavahelist hõõrumist, peaks selle lahendamisega tegelema siseministeerium.

Ainar Ruussaar tõdes, et vaevalt siseminister eriti palju ametiasutuste siseelust teada võiks. Talle jäi silma lause, et kapo juhtis Elmar Vaheri tähelepanu seigale enne, kui kahtlustus esitati. Kui sellele ei reageerita piisavalt, on see tema sõnul omaette märk.

Priit Hõbemägi tõdes, et eripensionite süsteem on jäänud saapa külge, mida Eesti tassib omadega kaasas. «Eripensionite süsteem loodi, kui vabariigi algusaastatel oli vaja kogenud ja Eesti vabariigile ustavaid vana režiimi tegelasi õiguskaitseorganitest, kohtutest jms üle vedada uude süsteemi, et nad aitaksid oma teadmistega. Kõik teadmised ei kõlvanud, aga midagi ikka,» meenutas ta.

«Siis see jäigi pidama: on selge, et kui oled hakanud mingeid ekstraid andma, siis see jääb ja jääb,» tõdes ta ja märkis, et kuigi aastate jooksul on üritatud süsteemi katkestada, pole see senini lõplikult veel õnnestunud. «Minu arust on eripensionite süsteem väär selles mõttes, et kui see on kokku seotud üldise pensionisüsteemiga, siis tekib seal astmeline süsteem, keegi saab rohkem ja keegi vähem. Kuidas seda lahendada? Ma arvan, et ametkonnad peaksid omama ressursse, et selliseid tasandusi teha, kui seda neile väga vaja on.»

Kommentaarid (7)
Copy