VIDEO ⟩ Lukas teatas volikogul Isamaa aseesimehe kohalt taandumisest. Seeder: sümboolne samm (3)

Tiina Laura Kimmel
, ajakirjanik
Copy

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas teatas Isamaa volikogul, et astub valimistulemusest ajendatuna aseesimehe kohalt tagasi. Erakonna esimees Helir-Valdor Seeder võtab seda sümboolse sammuna.

«Valimistulemuste eest vastutab erakond tervikuna alati, eesotsas esimehega,» vastas Seeder küsimusele, kas ta võtab valimistulemuse eest vastutuse. Kuna erakonna suurkogu tuleb alles suve algul, on Isamaal paar kuud aega arutada. «See puudutab nii kaadreid, inimeste valikuid kui ka poliitika valikuid.»

Kuna Isamaa ei saanud Tartu piirkonnas ringkonnamandaati, teatas piirkonna juht Lukas täna Isamaa aseesimehe kohalt tagasiastumisest. Seeder võtab seda kui sümboolset käiku. Kaheks kuuks nad uut aseesimeest ei vali ja seega sel praktilist mõju ei ole.

Seedri sõnul on Isamaa valimistulemused olnud nagu Ameerika mäed ja seega ei saa aastate vaates tulemusi võrrelda. «Kui vaatan poliitika tegemise koha pealt viimast nelja aastat, siis oleme vaieldamatult olnud kõige edukam erakond,» ütles Seeder ja viitas pensionireformile. Seda, et reformi peetakse halvaks, peab Seeder üheks valimistulemuse põhjuseks. «See ei ole toonud meile lisahääli ega poliitilist kapitali, kuna seda on väga teravalt kritiseerinud eelkõige pangandus ja nendega seotud ringkonnad – ja meie konkurenterakonnad ka – ja see on oma mõju avaldanud.»

Valimiskampaaniale tagasi vaadates nentis Seeder, et neile mõjus pärssivalt, et ei kujunenud ühtegi poliitilist põhiteemat, vaid valimisi domineeris nn referendum EKRE vastu. «Inimesed valisid poole: kelle poolt, kelle vastu. Isamaa ei valinud poolt, Isamaa jäi Isamaaks, kes soovib otsida ühisosa ja rääkida sisulistest teemadest, millest väga palju kampaania käigus ei räägitud.»

Seedri sõnul on Isamaal erinevaid valijaid, kes kartsid nii koostööd Reformierakonna ja sotside kui ka EKREga. Tõenäoliselt oli neid, kes pelgasid koostööd EKREga, aga rohkem.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles