Zelenskõi sõnul on võiduks tähtsad kõigi ukrainlaste jõupingutused

BNS
Copy
Ukraina sõdurid tulistamas Vene armee positsioone Donetski oblastis.
Ukraina sõdurid tulistamas Vene armee positsioone Donetski oblastis. Foto: LIBKOS/Scanpix

President Volodõmõr Zelenskõi rõhutas pühapäevaõhtuses videosõnumis, et võiduks on endiselt tähtsad kõigi ukrainlaste jõupingutused, edastas ukrainlaste uudistekanal Unian.

Zelenskõi sõnul ei tohiks keegi sõjast vaimselt eemalduda, kuigi tänu Ukraina sõduritele toimub tõeline sõjategevus geograafiliselt paljudest kaugel.

«Pidevalt pööratakse alati maksimaalset tähelepanu olukorrale rindel. Jõhkratele lahingutele, mis võtavad iga päev ja igapäevaselt meie inimeste elusid ning vajavad meie riigi ja ühiskonna pidevat mobiliseerimist. See on vale ja see on ebaõiglane, kui meie rindelt tulevad võitleja saavad sellise tunde, nagu oleks paljude jaoks tagalas sõda juba läbi,» ütles riigipea igaõhtuses pöördumises rahva poole.

Zelenskõi rõhutas, et praegu, nagu aasta tagasi, ei saa ukrainlased sõjast vaimselt eemale jääda.

«Nüüd, nagu aasta tagasi, on oluline, et võimalikult palju ukrainlasi aitaks kaitsta riiki ja aitaks koguda maailma toetust meie võidu nimel. Kallid ukrainlased! Toetage igal võimalusel meie võitlejaid. Ärge unustage vabatahtlike kogunemisi ja liituge, kui saate,» rääkis president.

Ukraina relvajõudude peastaabi teatel on Ukraina kaitsjad alates täiemahulise sõja algusest likvideerinud umbes 170 550 sissetungijat, vahendas Unian.

Pühapäeval ründasid Vene sissetungijad taas raketi- ja mürsutulega Sumõ ja Tšernihivi oblasteid. Tule all oli ka Kupjansk, kus Vene mürsk tabas elumaja.

Ukraina kutsus pühapäeval kokku ÜRO Julgeolekunõukogu erakorralise istungi seoses Venemaa teatega taktikaliste tuumarelvade paigutamisest Valgevenesse.

NATO mõistis pühapäeval hukka Venemaa teate taktikalise tuumarelva paigutamisest Valgevenesse, nimetades seda «ohtlikuks ja vastutustundetuks». Kuid pressiesindaja Oana Lungescu ütles, et lääneliitlased ei ole veel «näinud mingeid muutusi Venemaa tuumahoiakus, mis viiks meid enda oma kohandama».

USA ei ole näinud mingeid märke sellest, et Venemaa oleks seni tuumarelvi liigutanud, ütles riikliku julgeolekunõukogu pressiesindaja John Kirby pühapäeval pärast seda, kui Moskva teatas taktikaliste tuumarelvade paigutamisest Valgevenesse.

«Me pole näinud ühtegi viidet selle kohta, et ta (Venemaa president Vladimir Putin) oleks selle lubaduse täitnud või tuumarelvi liigutanud,» ütles Kirby meediakanalile CBS.

Kirby kinnitas, et USA jälgib olukorda igapäevaselt suure tähelepannuga, «kuid seni pole olnud midagi, mis paneks meid muutma oma strateegilist heidutushoiakut».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles