Iisraelis tulid taas tänavatele sajad tuhanded meeleavaldajad

Copy
Meeleavaldajad öösel Tel Avivis.
Meeleavaldajad öösel Tel Avivis. Foto: NIR ELIAS/SCANPIX

Iisraelis tulid pühapäeva õhtul pärast kaitseminister Yoav Galanti vallandamist tänavatele sajad tuhanded meeleavaldajad, teatasid kohalikud meediakanalid.

Teiste seas kirjutas ajaleht Times of Israel, et meeleavaldustel osaleb sadu tuhandeid inimesi. Iisraeli telekanali Channel 12 andmetel osales üleriigilisel meeleavaldusel üle 600 000 inimese.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu vallandas kaitseminister Yoav Galanti päev pärast seda, kui minister nõudis valitsuse vastuoluliste kohtureformide peatamist.

«Peaminister Netanyahu otsustas kaitseminister Yoav Galanti ametist vabastada,» teatas valitsusjuhi ametkond lühiavalduses.

Meedia andmetel kogunes suur hulk meeleavaldajaid Jeruusalemmas Netanyahu eluruumide juurde ja parlamendihoone lähedale.

Tel Avivis tõkestasid kümned tuhanded inimesed kiirtee ja süütasid seal lõkked. Times of Israeli andmetel kavatsevad meeleavaldajad kohapeal ööbida. Politsei pole teadaolevalt sündmuskohal rahvast laiali üritanud ajada.

Väljaande Haaretzi informatsiooni kohaselt on protestijad tõkestanud teid enam kui 150 kohas üle riigi.

Pärast südaööd teatas Channel 12, et Netanyahu kaalub reformi edendamises esmaspäeva hommikul vaheaja väljakuulutamist. Samal ajal olevat ka justiitsminister Yariv Levin väidetavalt ähvardanud tagasi astuda.

Protestid puhkesid jaanuaris, kui valitsuskoalitsioon tegi teatavaks kohtusüsteemi reformipaketi.

«Üha kasvav sotsiaalne lõhe on jõudnud armeesse ja julgeolekuasutustesse. See on selge, vahetu ja käegakatsutav oht Iisraeli julgeolekule,» ütles Galant, kes on Netanyahu enda parempoolse Likudi partei liige.

«Olen pühendunud Likudi väärtustele ja Iisraeli riigi huvidele seadmisele ennekõike, kuid suured muudatused riiklikul tasandil tuleb teha läbi arutelude ja dialoogi,» ütles minister.

«Ühe poole võit, olgu linnatänavatel või knesseti saalis, on kaotus Iisraeli riigile,» toonitas Galant.

Opositsiooniliider Yair Lapid tervitas Galanti kommentaare ja nimetas neid «vapraks ja elutähtsaks sammuks Iisraeli julgeoleku nimel».

Lisaks Gallantile on reformid kahtluse alla seadnud veel paar peaministripartei Likudi liiget.

Ka riigi president Isaac Herzog on väljendanud muret rahvuse lõhestamise pärast ja pakkunud kompromissi, mille valitsus tagasi lükkas. President on Iisraeli formaalne riigipea, kellel tegelikkuses eriti võimu ei ole.

Netanyahu on seni keeldunud projektist taganemast, kuigi tema enda valitsuse kaitseminister ning riigi relva- ja julgeolekujõudude juhtkond on öelnud, et ulatuslikud meeleavaldused ohustavad juba praegu riigi julgeolekut.

Mõningat kompromissivalmidust oli siiski märgata Netanyahu neljapäeval televisioonis edastatud pöördumises, kus ta kinnitas, et on otsustanud reforme edendada, kuid soovib «taastada ühtsust» ja jõuda lahenduseni, mis on vastuvõetav nii ettepaneku toetajatele ja ka selle kriitikutele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles