Riigikohus ei rahuldanud Grünthali kaebust e-häälte tühistamise kohta (4)

BNS
Copy
Kalle Grünthal
Kalle Grünthal Foto: Dmitri Kotjuh

Riigikohus ei rahuldanud esmaspäeval riigikogu valimiste vaatleja Kalle Grünthali (EKRE) kaebust elektrooniliste valimistulemuste tühistamise kohta ja jättis jõusse vabariigi valimiskomisjoni otsuse.

Riigikohus leidis, et vabariigi valimiskomisjoni otsuse tühistamiseks pole alust. «Samuti ei ole kolleegium tuvastanud kaebuse põhjal õigusrikkumist, mis annaks aluse tunnistada hääletamistulemus riigis elektroonilise hääletamise tulemuse osas kehtetuks,» kirjutas riigikohus otsuses.

Kalle Grünthal esitas 7. märtsil vaatleja ja kandidaadina vabariigi valimiskomisjonile kaebuse tunnistada elektroonilise hääletamise tulemused seadusvastaseks. Grünthal leidis, et riigi valimisteenistuse hallataval veebilehel valimised.ee andmete kuvamisel lisandus pärast elektroonilise hääletamise lõppemist neli valijat. «Puudub igasugune mõistlik põhjendus hääletanute arvu suurenemiseks alates 45. minutist pärast hääletamise lõppemist, mis näitab, et elektrooniline hääletamine ei ole usaldusväärne,» märkis ta.

Grünthal lisas, et valimiste veebilehel oli 4. märtsil kell 18.35 märgitud elektrooniliselt hääletanute arvuks 299 380. «Klõpsates samal kellaajal samal veebilehel hääletamisest osavõtu statistikale, nähtus, et elektrooniliselt hääletanute arv oli 240 105. Erinevus hääletanute arvus oli ühel ja samal kellaajal seega 59 275,» kirjutas ta.

Grünthali väitel kulus elektroonilise hääletamise tulemuste kättesaamisele 3 tundi ja 21 minutit. Tal tekkis küsimus, mille peale need kolm tundi kulusid. «Elektroonilise hääletamise andmeid saab muuta ainult valimisjaoskonnas hääletades muudetud häälega, st osa elektroonilise hääletamise andmetest tuleb kustutada, sest need ei lähe enam elektroonilise hääletamise tulemuste arvestusse,» lisas ta.

Veel tõi Grünthal kaebuses esile valimisjaoskondade arvutite tarkvara uuendamise valimiste ajal. «Pole selge, kas valimisjaoskondade jaoks on ühtsed käitumisreeglid arvutite sisse- ja väljalülitamise ning öösel ladustamise kohta või on tegemist valimisjaoskondades valimiste korraldajate isetegevuse või seadusrikkumisega. Igasugune tarkvara uuendamine valimiste perioodil on ohtlik, sest ei ole mingit garantiid, et juba olemasolevate ja uute tekkivate andmete vahel säilib kooskõla,» väitis Günthal.

Vabariigi valimiskomisjon jättis kaebuse 13. märtsil rahuldamata. Valimiskomisjon leidis, et hääletanute tegelik arv selgitatakse välja häältelugemise ja protokollide põhjal ning esialgsete valimistulemuste statistika ja osaluse statistika avaldamine valimiste veebilehel, muu hulgas ebaõigete või ebatäpsete andmete kuvamine, ei mõjuta häälte kehtivust. «Veebilehel ebatäpsete andmete kuvamisest ei saa tuleneda, et valijate elektrooniliselt antud hääled tuleks lugeda kehtetuks,» kirjutas vabariigi valimiskomisjon otsuses. Grünthal esitas vabariigi valimiskomisjoni otsuse peale kaebuse riigikohtusse.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles