Valitsus arutab homme väidetava küberkelmi loovutamist USAle

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseioperatsioon Tartus puistas rahapesus kahtlustatavat ettevõtet.
Politseioperatsioon Tartus puistas rahapesus kahtlustatavat ettevõtet. Foto: Politsei

Valitsus arutab homsel istungil, kas anda USA ametivõimudele üle Anton Ivanov, keda kahtlustatakse küberkelmuses.

Ivanovi kahtlustatakse USAs internetipettuse korraldamise vandenõus, internetipettuses, vandenõus arvutisse sissetungi toimepanemises, pettuse edendamist soodustavas sissetungis arvutisse ning andmete saatmise teel arvutisse sissetungimises.

Ameerika Ühendriikide justiitsministeerium esitas mullu 30. detsembril Eestile kirjaliku taotluse Eesti kodaniku Anton Ivanovi väljaandmiseks Ameerika Ühendriikidele. Taotlus tugineb 2006. aastal allakirjutatud Eesti ja USA valitsuse vahelisel väljaandmislepingule. Harju maakohtu 17. jaanuari määrusega tunnistati mehe väljaandmine õiguslikult lubatavaks.

Ivanov on üks seitsmest kahtlusalusest, kes peeti kinni Eesti politsei, riigiprokuratuuri, Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi, FBI, NASA ja USA prokuratuuri koostöö tulemusena.

Ivanov oli seotud Tartus tegutseva firmaga RoveDigital, mida USA-s tegutsev IT kompanii TrendMicro süüdistas juba 2006. aastal tagasi pahavara levitamises ja arvutite nakatamises. Firma loodud pahavara DNSChanger võimaldas kontrollida kõiki sellega nakatunud arvuteid, suunata inimesed kindlatele internetikülgedele ja selle läbi RoveDigitali reklaami müüa.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles