Maakohus mõistis pidutsejale otsa sõitnud politseiniku võimuliialduses süüdi (2)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Robertas Požela (paremal) kaitsja Mihkel Gaveri sõnutsi ei vasta tõele, justkui tahtnuks politseinik tema teenistusmasina kapotile hüpanud mehele ärritusest tagasi teha. Videostki on näha, et Požela oli rahulik ja kinnipidamisel noormehe suhtes sõbralik.
Robertas Požela (paremal) kaitsja Mihkel Gaveri sõnutsi ei vasta tõele, justkui tahtnuks politseinik tema teenistusmasina kapotile hüpanud mehele ärritusest tagasi teha. Videostki on näha, et Požela oli rahulik ja kinnipidamisel noormehe suhtes sõbralik. Foto: Urmas Luik

Teisipäeval kuulutas Pärnu maakohus süüdi Pärnu politseijaoskonna patrullpolitseiniku Robertas Požela võimuliialdamises ja seadusliku aluseta isikult vabaduse võtmises ning mõistis liitkaristuseks kaheaastase vangistuse kaheaastase katseajaga.

Möödunud aasta aprilli varahommikul kella 4 ajal hüppas Pärnus Rüütli tänaval seisnud politseiauto kapotile istuma noor mees, tõstis korraks käed üles ja jooksis seejärel minema, kirjeldab Pärnu Postimees.

Autos viibinud ja töökohustusi täitnud Požela asus noormehele järgnema politseisõidukiga ning sõitis talle peatamise eesmärgil sündmuskoha vahetus läheduses otsa. Peale kannatanule otsasõitu võttis Požela kannatanult seadusliku aluseta vabaduse, kasutades selleks käeraudu, ning toimetas kannatanu kainenema.

Požela sõnul oli tegemist õnnetusjuhtumiga ning ta lootis kannatanust autoga mööda sõita, kuid kannatanu kaldus ootamatult paremale autole ette. Kohtulikul uurimisel eeltoodud väide tõendamist ei leidnud.

Kohus tuvastas, et pärast kannatanule otsasõitmist ei olnud kannatanu agressiivne ning ta ei olnud ohtlik ei endale ega ka teistele. Noormees tunnistas, et käitus politseiauto kapotile istuma hüpates rumalalt ja mõtlematult. Kannatanu käitumises politsei ühegi süüteo tunnuseid ei näinud ja temaga ühtegi menetlust läbi ei viidud.

Kohtu hinnangul ei olnud noormehe suhtes sunni kasutamine põhjendatud ja oli toimunud sündmust arvestades ebaproportsionaalne. Samuti puudus igasugune vajadus talle käeraudu paigaldada ja kainenema toimetada.

Pärnu maakohus mõistis Poželale liitkaristuseks kaks aastat vangistust, mis jäeti KarS § 73 lg 1, 3 alusel tingimisi täitmisele pööramata, kui Požela ei pane kahe aasta pikkuse katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu.

Požela on kohtu määruse alusel ametist kõrvaldatud ning kohus jättis selle kuni kohtuotsuse jõustumiseni muutmata.

Kohtuotsus ei ole veel jõustunud.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles