Milley sõnul tekitavad maailmale probleeme kolm riiki

BNS
Copy
Kindral Mark Milley USA esindajatekojas kõnelemas.
Kindral Mark Milley USA esindajatekojas kõnelemas. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/Scanpix

USA staabiülemate ühendkomitee esimees kindral Mark Milley ütles kolmapäeval, et kolm riiki tekitavad maailma julgeolekule probleeme veel paljudeks aastateks, vahendas meediakanali Ameerika Hääle informatsiooni uudisteportaal Unian.

Milley sõnul käib jutt Venemaast, Hiinast ja Iraanist.

Ameerika Hääl andmetel avaldas kindral sellist arvamust USA esindajatekoja relvajõudude komitees 2024. eelarveaasta kaitse-eelarvet käsitleval kuulamisel.

Kindral rõhutas ühtlasi, et on mures Venemaa ja Hiina sidemete pärast.

«Me näeme neid üksteisele lähenemas. Ma ei nimetaks seda tõeliseks liiduks selle sõna otseses mõttes, kuid me näeme nende suhete tihenemist ja Iraan on kolmas. Ma arvan, et need kolm riiki koos tekitavad probleeme paljude aastate jooksul. Eriti Venemaa ja Hiina nende võimekuse tõttu,» selgitas Milley.

Kindrali hinnangul on Hiinal ja Venemaal vahendid USA huvide ohustamiseks.

«Viimase 80 aasta jooksul pole suurriikide vahel sõda olnud peamiselt Teise maailmasõja järgsete reeglite ja Ühendriikide relvajõudude ning meie liitlaste ja partnerite võimekuse tõttu, mis seda silmas pidades on vajalik säilitada ka edaspidi,» jätkas Milley.

USA staabiülemate ühendkomitee esimehe sõnul on USA jaoks pikas perspektiivis geostrateegiline väljakutse number üks Hiina. Samuti väljendas Milley muret Pekingi tuumaprogrammi pärast.

«Tõenäoliselt ei saa me midagi teha, et peatada, aeglustada, häirida, keelata või hävitada Hiina tuumaarenguprogrammi, mille nad on järgmiseks 10–20 aastaks kavandanud. Nad teevad seda omal jõul. Väga vähe on väliseid hoobi selle ärahoidmiseks. Võib olla mingi majanduslik hoob või luuremaailma teema,» sõnas kindral.

Milley täpsustas, et Hiina eesmärk on Ühendriikidele järele jõuda ja neid sõjaliselt edestada ning see on «tõeliselt murettekitav».

Kindrali sõnul ei pea USA mitte ainult sammu pidama, vaid ka edaspidi eespool püsima ja see tagab rahu.

Lisaks on kindrali sõnul ohuks maailma julgeoleku stabiilsusele muidugi Venemaa.

«Toetame Ukrainat oma suveräänsuse kaitsmisel ja toetame NATO idatiiva riike Ühendriikide sõjalise kohaloleku näol. See võitlus ei ole mitte ainult Ukraina, vaid ka Ühendriikide huvides,et kaitsta süsteemi, mis hoidis ära suure võimusõja viimase kaheksa aastakümne jooksul,» lisas Milley.

Kindral mainis ka Iraani ja märkis, et riik suudaks vähem kui kahe nädalaga toota piisavalt materjali tuumarelva jaoks. Milley sõnul kuluks Iraanil tõelise tuumarelva tootmiseks vaid paar kuud.

Samas rõhutas Milley, et liitlasriigid on välja töötanud mitu võimalust, mida nad võivad kaaluda, kui Iraan siiski otsustab tuumarelvi arendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles