Kõlvart: tuleb jätkata Tallinna haigla projekti elluviimist

Postimees
Copy
Otse Postimehest stuudios Mihhail Kõlvart
Otse Postimehest stuudios Mihhail Kõlvart Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linn jätkab Tallinna haigla projekti ettevalmistusega, lähtudes kehtivast Eesti riigi ja Euroopa Komisjoni vahel sõlmitud taasterahastu lepingust ja selle ajagraafikust.

«Oleme korduvalt rõhutanud, et tegemist ei ole Tallinna, vaid üleriigilise projektiga, mille teeninduspiirkond ei ole üksnes Tallinn, vaid kolmandik Eesti elanikkonnast,» selgitas linnapea Mihhail Kõlvart.

«Tervishoiuteenuse osutamise korraldamine on riigi ülesanne ja seega on riigi kohustus tagada kvaliteetse raviteenuse osutamine kaasaegsetes tingimustes. Teadaolevalt praegused Tallinnale kuuluvad keskhaiglad ja nende 50–80 aastat vanad haiglahooned vajavad asendamist,» ütles Kõlvart.

Linnapea nentis, et tuleb jätkata Tallinna haigla projekti elluviimist. «Vastavalt Eesti riigi ja Euroopa Komisjoni vahel sõlmitud taasterahastu lepingule on seatud projekti realiseerimiseks kindel ajaraam ja kontrollipunktid, mille esimese punkti on Tallinna linn täitnud. Meil ei ole võimalik juba alustatud töid pooleli jätta – seda enam, et linn on investeerinud ainuüksi projekteerimiseks ligi neli miljonit eurot,» lausus linnapea ning lisas, et Tallinn on jätkuvalt valmis omalt poolt kehtivat lepingut täitma ja projektiga jätkama.

«Selleks on linnal ka õiguslik ootus, sest vaatamata riigi möödunudsuvisele protokollilisele otsusele, on seniajani Euroopa taastekava otsus kehtiv – keegi ei ole seda muutnud, tühistanud ega kehtetuks tunnistanud ning riik kohtus väitis, et formaalset otsust veel ei ole,» lausus Kõlvart.

Tallinna linn ja sotsiaalministeerium sõlmisid 2019. aastal koostööleppe Tallinna Haigla asutamise ettevalmistamiseks. 2020. aasta sügisel otsustas valitsus lisada Tallinna haigla Euroopa taasterahastu nimistusse.

Euroopa Komisjon andis 2021. aasta septembri lõpus Eesti taastekavale heakskiidu, sh ka Tallinna haigla rajamiseks mõeldud 280 miljonit eurot. Sellega algas seniste Ida- ja Lääne-Tallinna keskhaigla asemele 2027. aastaks Tallinnasse uue meditsiinilinnaku rajamise protsess.

Vastavalt taasterahastu lepingule seati projektile ka ajaraam ja kontrollipunktid. Esimene tähtaeg oli 2021 detsember ehk projekteerimishanke lepingu sõlmimine, mille linn ka täitis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles