Hololei tasuta lendude kohta algatati uus uurimine (3)

Anna Sarapuu
, ajakirjanik
Copy
Euroopa Komisjoni transpordi ja liikuvuse peadirektoraadi peadirektor Henrik Hololei sai Politico andmetel Katari valitsuselt tasuta lennusõite ajal, mil ta pidas Katariga võimaliku lennutehingu üle läbirääkimisi.
Euroopa Komisjoni transpordi ja liikuvuse peadirektoraadi peadirektor Henrik Hololei sai Politico andmetel Katari valitsuselt tasuta lennusõite ajal, mil ta pidas Katariga võimaliku lennutehingu üle läbirääkimisi. Foto: Andres Raudjalg

Euroopa Komisjoni liikuvuse ja transpordi peadirektoraadi peadirektor Henrik Hololei seisab silmitsi uue Euroopa Liidu uurimisega pärast seda, kui tema tasuta reisid Katari avalikustati, vahendas täna õhtul veebiväljaanne Politico.

Euroopa Liidu pettustevastane amet (OLAF) alustas uurimist lahkuva transpordijuhi Hololei suhtes pärast Politico paljastust, et Hololei nõustus tasuta lendudega Qatar Airwaysi äriklassis, mil tema ametkond pidas Katariga läbirääkimisi õhutranspordi kokkuleppe üle.

OLAF-i poolne uurimine algas vahetult pärast Hololei tagasiastumist Euroopa Komisjoni transpordiosakonna peadirektori kohalt. Euroopa Komisjoni uurimine on hetkel veel pooleli.

«Võime kinnitada, et oleme algatanud selles küsimuses uurimise,» ütles OLAF Politicole tehtud avalduses. OLAF tegeleb EL-i eelarvepettuste ja EL-i institutsioonide rikkumiste uurimisega. OLAF võib saata kuritegeliku tegevuse tõendeid juhtumitega seotud asutustele, kuid ei saa ise kriminaalsüüdistusi esitada. 

OLAF-i uurimine on viimatine areng nädalaid kestnud saagas, mis sai alguse veebruari lõpus, kui Politico teatas, et Hololei lendas aastatel 2015–2021 üheksal korral tasuta Katari lennufirma Qatar Airwaysi äriklassis, vastavalt teabevabaduse päringutest saadud üksikasjadele.

Kuus tasuta lendu toimusid ajal, mil Brüssel ja Doha sõlmisid õhutranspordi kokkuleppeid. Nelja lennu eest maksis Katari valitsus või sellega seotud organisatsioonid.

Hololei kiitis ise oma lennud heaks, kuigi antud protseduur oli tol ajal lubatud. Reegleid muudeti hiljem pärast paljastusi.

Kolmapäeval teatas Hololei, et astub Euroopa Komisjoni transpordiosakonna peadirektori kohalt tagasi ning siirdub rahvusvaheliste partnerlustega tegelevasse osakonda. EL-i kõrge ametniku sõnul säilitab ta oma palgataseme, kuid kaotab juhtimiskohustused. Komisjoni töötajaid esindav ametiühing rõhutas, et kuna Hololei otsus tuli tehniliselt tema enda tahtest, ei takista üleminek edasisi sisekaristusi.

«Hololeid ei ole veel käimasoleva uurimise tulemuste põhjal karistatud,» ütles komisjoni töötajate ametiühingu Renouveau & Démocratie president Cristiano Sebastiani Politicole. Sebastiani lisas, et töökoha vahetus ei mõjuta uurimist, mis tuleb viia lõpule.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles