FOTOD Balti õhuturbemissioon Ämaris jätkub Briti hävitajatega (1)

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy

Ämari lennubaasis toimus 4. aprillil pidulik õhuturbe missiooni vahetustseremoonia, kus Balti riikide õhuruumi valvanud Saksamaa õhuväelased andsid valvekorra üle Ühendkuningriigi õhuväelastele, kes hakkavad õhuturvet tagama hävitajatega Eurofighter Typhoon.

«Eesti hindab kõrgelt NATO õhuturbemissiooni, mis on tegutsenud Ämari lennubaasist alates 2014. aastast. See missioon kannab heidutussõnumit ja näitab NATO vankumatut tahet kaitsta mitte ainult Eestit, vaid ka kogu allianssi,» ütles oma kõnes kaitseminister Hanno Pevkur. «Viimase 8 kuu jooksul tagasid Eesti õhuruumi turvalisust Saksa õhujõudude hävitajad Eurofighter ja esimest korda ajaloos tegutsesid Ühendkuningriigi ja Saksamaa õhuväed NATO õhuturbemissiooni raames üheskoos. Täname Saksa õhuväge väljapaistva missiooni eest ning tervitame Ämaris taas Briti kuninglikku õhuväge,» lisas Pevkur.

Ämarisse saabunud hävitajad on lennubaasis valves ööpäevaringselt, sooritavad vajadusel tuvastuslende ja teevad regulaarselt treeninglende. Ühendkuningriik on alates 2014. aastast Ämaris õhuturbemissioonil osalenud kolmel korral.

Mitmefunktsiooniline hävitaja Eurofighter Typhoon on kahemootoriline hävituslennuk, mille ehitasid ühisprojektina Saksamaa, Itaalia, Hispaania ja Suurbritannia. Lennuki mitmefunktsioonilisus seisneb selles, et teda saab kasutada hävitajana õhuruumi kaitseks, ründelennukina maapealsete ja merel olevate objektide hävitamiseks, aga ka mitmesuguste luureülesannete täitmiseks.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi rotatsiooni korras alates 29. märtsist 2004. aastal, kui Balti riigid said NATO liikmeks. 2012. aasta Chicago tippkohtumise raames pikendas Põhja-Atlandi Nõukogu Balti riikide õhuturbe missiooni määramata ajaks.

NATO õhuturbe teine lennusalk baseerub Šiauliai lennubaasis Leedus, kus õhuruumi valvavad Portugali ja Rumeenia õhuväelased hävituslennukitega F-16.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles