GRAAFIK Uuringud prognoosisid Soome valimiste tulemusi väga täpselt

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Soome parlamendivalimised võitnud Koonderakonna juht Petteri Orpo (keskel) koos põhikonkurentide, sotside esimehe ja senise peaministri Sanna Marini (vasakul) ja Põlissoomlaste liidri Riikka Purraga valimisõhtul ajakirjanike ees. Ühte neist on Orpol vaja ka oma võimuliitu. 
Soome parlamendivalimised võitnud Koonderakonna juht Petteri Orpo (keskel) koos põhikonkurentide, sotside esimehe ja senise peaministri Sanna Marini (vasakul) ja Põlissoomlaste liidri Riikka Purraga valimisõhtul ajakirjanike ees. Ühte neist on Orpol vaja ka oma võimuliitu. Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva/Imago Images/Scanpix

Valimiste eelsed avaliku arvamuse uuringud Eestis pälvisid kriitikat, kuna viimastel nädalatel näitasid trendi väga erinevaid suundi, mistõttu ei julgenud keegi ka riigikogu valmiste tulemusi prognoosida. Soomes läks teisiti – nii nagu uuringud ette ütesid, sellised olid ka valimiste tulemused üsna väikeste nihetega. Sotsioloogid selgitavad, milles asi.

Turu-uuringute tegevjuht Tõnis Stamberg kinnitas, et nende Soome emafirma Taloustutkimus OY edastas YLE-le (Soome avalikõigusliku ringhäälingule) valimiste eelsel nädalal sellised erakondade toetusreitingud, millele valimistulemused väga täpselt vastasid.

Turu-uuringute ASi juht Tõnis Stamberg.
Turu-uuringute ASi juht Tõnis Stamberg. Foto: Turu-Uuringute AS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles