FBI nabis kapo abiga kinni Vene sõjaväele elektroonikat hankinud Eesti kodaniku (7)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
FBI logo Washingtonis asuval peahoonel
FBI logo Washingtonis asuval peahoonel Foto: Yuri Gripas / AFP/Scanpix

USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) Houstoni osakond teatas ühismeedias, et koostöös kaubandusministeeriumi tööstuse ja julgeoleku büroo ning Eesti kaitsepolitseiametiga peeti kinni Venemaa sõjaväe heaks USA-s toodetud elektroonikat hankinud mehe.

FBI Houstoni osakonna juhtivuurija James Smith teatas, et 28. märtsil võeti kinni Eesti kodanik Andrei Ševljakov, keda kahtlustatakse Ameerika Ühendriikides toodetud elektroonikaseadmete (sh radarikomponentide ja häkkimistarkvara) hankimises Vene Föderatsiooni valitsuse ja sõjaväe heaks. 

«Aastaid on härra Ševljakovi hästi läbimõeldud võrgustik võimaldanud tal väidetavalt hankida tundlikke USA-s valmistatud elektroonikaseadmeid Vene sõjaväe heaks,» selgitas Smith. «Tema illegaalselt soetatud kõrgetasemeline Ameerika tehnoloogia on ohustanud inimeste elusid nii Ukrainas kui ka USA-s.» Teates lisatakse, et vahistamise ajal omas eestlane varifirmadele suunatud saadetisi, sealhulgas ligikaudu 130 kilogrammi raadioseadmeid. Ševljakov oli küll USA valitsuse keelatud kaubavahetajate nimekirjas, kuid kasutas piirangute kõrvalehoidmiseks varifirmasid ja valenimesid.

New Yorgi ida ringkonnakohtu kohtunik Breon Peace teatas, et kahtlusalune on tegutsenud rohkem kui kümnendi. «Me ei tee järeleandmisi, peatamaks need, kes hangivad ebaseaduslikult USA tehnoloogiat Venemaale või mõnele teisele sanktsioneeritud riigile või indiviidile,» märkis Peace, tänades teiste seas kapot väärtusliku abi eest.

Smithi sõnul jätkab FBI koostööd Eesti kaitsepolitseiametiga juhtumi edasiseks uurimiseks.

Ševljakovi võib süüdi mõistmisel oodata ees kuni 20-aastane vanglakaristus.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles