Zelenskõi rõhutas vabaduse tähtsust

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Varssavis koos Poola riigipea Andrzej Dudaga.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Varssavis koos Poola riigipea Andrzej Dudaga. Foto: IMAGO/DAMIAN BURZYKOWSKI/Scanpix

Poolat kolmapäeval väisanud Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi rõhutas Varssavis tehtud pöördumises vabaduse tähtsust, vahendas ukrainlaste uudistekanal Unian.

«Kui sina ja mina oleme vabad, siis on see garantii, et vabadus on tugev kõigis meie naaberriikides Euroopa Liidus. Rumeenias ja Slovakkias, Leedus ja teistes Balti riikides. Kõik on tugevam, kui oleme vabad. Kui me oleme vabad, siis see on garantii, et vabadus seisab Moldovas, ei lahku Gruusiast ja tuleb, tuleb kindlasti Valgevenesse. Mida rohkem vabadust meil on teiega ja meie ümber, siis seda rohkem on garantiisid õigluse võidule,» rääkis president.

Zelenskõi rõhutas, et agressor võetakse õiglaselt vastutusele Bukoviina ja Butša ning Katõni ja Smolenski eest.

«Agressor vastutab oma olemasolu lõpuni siin maa peal ja igavesti jumala ees,» kinnitas Zelenskõi.

President teatas ühtlasi ühisel pressikonverentsil Poola peaministri Mateusz Morawieckiga, et Ukrainal ja Poolal õnnestus teraviljaekspordi probleemile lahendus leida.

«Arutasime Poola ja Ukraina põllumeeste teemat. Leidsime väljapääsu. Usun, et lähipäevade või nädalate jooksul saame lõpuks kõik küsimused lahendutud. Sest nii lähedaste partnerite ja tõeliste sõprade vahel ei saa olla küsimusi või raskusi, nagu Poola ja Ukraina,» rääkis Zelenskõi.

Poola põllumehed on protestinud Ukraina teravilja riiki importimise vastu, kuna see vähendab nende võimalusi oma toodangut müüa. Kolmapäeval teatas Poola põllumajandusminister, et astub protestide tõttu tagasi ja süüdistas Euroopa Liitu tegematajätmistes põllumeeste aitamises.

Poola on vastu võtnud üle 1,5 miljoni ukrainlasest sõjapõgeniku.

Varssavi on olnud Ukraina üks peamistest toetajatest Venemaa vallandatud sõjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles