Taiwani ümbruses tuvastati Hiina lennuk ja kolm sõjalaeva

Copy
Valvur Hiinale kuuluval Pingtani saarel, mis on Taiwanile lähim punkt.
Valvur Hiinale kuuluval Pingtani saarel, mis on Taiwanile lähim punkt. Foto: GREG BAKER/SCANPIX

Taiwani kaitseministeerium teatas neljapäeval, et saare ümbruses tuvastati Hiina lennuk ja kolm sõjalaeva.

«Hiina lennuk ja kolm sõjalaeva tuvastati täna kella kuue ajal hommikul Taiwani ümbruses,» edastati kaitseministeerium avalduses.

«Relvajõud on jälginud olukorda ja teinud õhujõududele, mereväealustele ja maismaal asuvatele raketisüsteemidele ülesandeks tegevustele reageerida,» lisati teadaandes.

Hiina oli varem teatanud, et tugevdab patrulle saart Mandri-Hiinast eraldavatel vetel, kuid ei avaldanud rohkem üksikasju.

«Hiina poole tegevus suurendab teadlikult pingeid. See on väina ületava laevanduslepingu ja meresõidupraktika selge rikkumine, millel on tõsine kahjulik mõju tavaliiklusele,» kommenteerisid Taiwani võimud.

Hiina välisministeerium mõistis neljapäeval karmisõnaliselt hukka USA esindajatekoja spiikri Kevin McCarthy ja Taiwani presidendi Tsai Ing-weni kohtumise Californias, teatas riiklik uudisteagentuur Xinhua.

«Vastuseks USA ja Taiwani vahelisele tõsiselt ekslikule kokkumängule võtab Hiina kasutusele resoluutsed ja tõhusad meetmed riikliku suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse kaitsmiseks,» seisis ministeeriumi avalduses.

«Kolmapäevane kohtumine rikkus tõsiselt ühe Hiina põhimõtet,» jätkas ministeerium, millega viitas USA poolt aastakümneid ametlikult tunnustatud poliitikale.

«Taiwani küsimus on Hiina põhihuvide keskmes ja esimene punane joon, mida Hiina-USA suhetes ei tohi ületada,» lisas ministeerium.

Xinhua andmetel mõistis Tsai ja McCarthy kohtumise hukka eraldi ka kaitseministeerium.

«Oleme kindlalt vastu igasugusele ametlikule suhtlusele USA ja Taiwani vahel ning Taiwani võimude juhtide mistahes visiidile Ühendriikidesse mistahes ettekäändel,» seisis Xinhua andmetel kaitseministeeriumi avalduses.

«Rahvavabastusarme kaitseb otsustavalt Hiina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust. Samuti rahu ja stabiilsust kogu Taiwani väinas,» lisas ministeerium.

Hiina peab Taiwani osaks oma territooriumist ja on lubanud selle varem või hiljem ja vajadusel jõudu kasutades emamaaga liita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles