VANA KULD Peaminister Kaja Kallas mullu riigikogu infotunnis: lugege mu huultelt: maksud ei tõuse. Punkt (16)

Georgi Beltadze
, Eesti uudiste toimetuse juhataja
Copy
Peaminister Kaja Kallas tundis veel mullu end riigikogu infotunnis nii julgelt, lubades makse mitte tõsta.
Peaminister Kaja Kallas tundis veel mullu end riigikogu infotunnis nii julgelt, lubades makse mitte tõsta. Foto: Eero Vabamägi

Reformierakond, Eesti 200 ja sotsid on kokku leppinud, et uue võimuliidu juhtimisel tõuseb käibe- ning tulumaks kahe protsendipunkti võrra. Uutest maksudest lisandub veel näiteks automaks.

Eelmise riigikogu koosseisus opositsioonilise Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni esimees Martin Helme tuletas mullu 26. oktoobril riigikogu infotunnis peaminister Kaja Kallasele (RE) meelde küsimust, mida viimane arvab auto- ning kodumaksust. 

«Küll aga te ütlesite meile minu meelest üsna selgelt välja, et te tahate maksustada seda, mida teie arvates inimestel võiks olla vähem. Ja me näeme, et te tahate, et inimestel oleks vähem oma kodu. Küttearved, elektriarved, intressitõusud ja kinnisvara hinnaralli seda ju teeb. Ja te tahate, et inimestel oleks vähem võimalik autoga sõita. Nii automaks kui ka kütuse hinna tõus seda ju saavutavad. Nii et ma sain siit vastuse kätte. Ma ei ole nõus sellega, et küsimus oli ainult Ahti Kuningas ehk ühes ametnikus. Ka Annely Akkermann, teie uus rahandusminister, rääkis maksutõusudest. Ehk see on puhas poliitiline jutt. Nii et mina sain küll siit vastuse kätte: te soovite maksutõususid,» rääkis Helme, pärast mida läks tal jutt Ukraina sõjapõgenike peale. 

Kui kord jõudis Kallase kätte, siis kostus vastuseks: 

«Aitäh! Kuna te mõistate ainult lihtlauseid, siis kordan üle ja lugege mu huultelt: maksud ei tõuse. Punkt. Kas oli liiga keeruline? Maksud ei tõuse. Punkt.»

Kallas selgitas neljapäeval Postimehele pärast eelmise valitsuse viimast pressikonverentsi maksutõuse nii, et varasem majandusprognoos nägi tulevikku ette tunduvalt positiivsemates toonides, kui see praegu seda on. «Me tugineme eelarvet tehes majandusprognoosidele, mida teeb rahandusministeerium.»

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles