ÜRO inimõigusjuht taunis inimõigusadvokaatide vangimõistmist Hiinas

Copy
Volker Türk.
Volker Türk. Foto: IMAGO/Heikki Saukkomaa/Scanpix

ÜRO inimõigusjuht Volker Türk väljendas esmaspäeval sügavat muret seoses kahe tuntud inimõigustele spetsialiseerunud juristi vangimõistmisega Hiinas, teatas maailmaorganisatsioon.

Xu Zhiyong ja Ding Jiaxi mõisteti suletud uste taga toimunud kohtuprotsessidel süüdi riigivõimu õõnestamises ja mõlemale määrati enam kui kümneaastane vanglakaristus. Mõlemad osalesid aktiivselt kodanikuõiguste liikumises New Citizens' Movement, mis on kutsunud reformima Hiina põhiseadust ja tauninud valitsuse korruptsiooni.

President Xi Jinpingi koroonapandeemia ajal tehtud vigade eest tagasi astuma kutsunud Xu mõisteti Shandongi provintsis toimunud protsessil 14 aastaks vangi, teatas inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch.

Ding mõisteti vangi 12 aastaks ja jäeti kolmeks aastaks ilma poliitilistest õigustest, ütles süüdimõistetu abikaasa Luo Shengchun.

«Olen väga mures, et Hiina kaks tuntud inimõiguste kaitsjat, Ding Jiaxi ja Xu Zhiyong, on mõistetud pikaks ajaks vangi. Sellega rikutakse rahvusvahelisi inimõigusnorme,» sõnas Türk.

«Inimõiguste seaduse järgi ei saa inimesi süüdistada ega muul viisil karistada valitsuse poliitikat kritiseerivate avalduste eest,» lisas Türk.

Türk tõi oma avalduses ühtlasi välja, et seadus nõuab õiglast õigusprotsessi. Lisaks hõlmab see ka võimalike kuritarvitamise väidete nõuetekohast uurimist.

Inimõiguslastest vaatlejad on korduvalt väljendanud oma muret Hiina kohtuprotsesside pärast, millest 99 protsenti lõpeb süüdimõistva otsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles