Kodualuse maa eest võib võtta maksu tuhandeid eurosid (25)

Copy
Vana-Mustamäel elav Pille ütleb, et riigi rahaasjad on nii käest ära, et rahval tulebki rohkem igasugu makse maksta, kuigi alustada oleks võinud majanduse korda saamisest.
Vana-Mustamäel elav Pille ütleb, et riigi rahaasjad on nii käest ära, et rahval tulebki rohkem igasugu makse maksta, kuigi alustada oleks võinud majanduse korda saamisest. Foto: Sander Ilvest

Valitsus kaotab kodualuse maa maksuvabastuse ja maksutõusu kiiruse piiri – seni mitte sentigi maksnud koduomanikud peavad hakkama maksma sadu või isegi tuhandeid eurosid aastas.

Rahandusministriks valitud Mart Võrklaev (RE) ütles eilses Postimehe «Ministri närviproovi» saates, et kodualuse maa maksuvabastus ei ole enam kohustuslik, selle kehtestamise üle otsustab omavalitsus. Tema sõnul on ka kokku lepitud, et kaob maamaksu tõusu piirang, mille eelmine valitsus seadis kümnele protsendile aastas.

Maa-ameti sügisese korralise hindamise tulemusel kerkis maa maksustamishind keskmiselt 8,3, mõnes piirkonnas koguni 40 korda. Maa hinna tõusu tõttu saaks Tallinn ilma kodualuse maatagi võtta maamaksu ligi kaheksa-üheksa miljonit eurot aastas rohkem.

Kui maamaksu võib hakata võtma ka kodualuse maa eest (linnas kuni 1500 m², maal kuni 20 000 m² kodukrundi pindalast), saab veel märkimisväärselt rohkem raha küsida.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles