Nõmmel tapetud naise müsteerium sai lahenduse: tütar tundis FBI tehtud 3D-pildilt ära oma ema (5)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
FBI ekspertidel valmis Nõmmelt tapetuna leitud naise 3D pea kujutis.
FBI ekspertidel valmis Nõmmelt tapetuna leitud naise 3D pea kujutis. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Viimase pooleteise aasta jooksul on politsei mitu korda palunud avalikkuse kaasabi, et tuvastada 2021. aastal kaevetööde käigus Nõmme eramukrundilt leitud tapetud naise isik. Nüüd on pikk ootus ja suur töö vilja kandnud.

Kui jaanuaris jõudis meediasse FBI tehtud 3D-kujutis tapetu peast ja eeldatavast välimusest, võttis politseiga ühendust naine, kes arvas, et otsitav isik võiks olla tema ema. Seejärel andis naine politseile DNA-proovi, mille kauaoodatud positiivne vastus saabus märtsi lõpus.

Hukkunuks osutus Maie Ensling, kes elas 1990ndate alguses Lasnamäel Katleri tänaval korteris number 4. Just sellele korterinumbrile viitas ka säilmete juurest leitud võti.

Maie kadus 40-aastasena 1991. aasta novembris, kui ei naasnud ühel õhtul enam töölt koju. Toona andis tema õde ka politseile teada Maie kadumisest, kuid ametivõimudel naist leida ei õnnestunud.

Arusaamatutel põhjustel lõpetati Maie tagaotsimistoimik 1996. aastal.

FBI ekspertidel valmis Nõmmelt tapetuna leitud naise pea 3D-kujutis.
FBI ekspertidel valmis Nõmmelt tapetuna leitud naise pea 3D-kujutis. Foto: politsei- ja piirivalveamet

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juhi Urmet Tambre jaoks oli tapetud naise isiku tuvastamine üks oodatumaid hetki. «Kui uurijad ühel märtsikuu õhtul pärast tööpäeva helistasid ja teatasid DNA ekspertiisi positiivsetest tulemustest, siis seda rõõmu nii nende kui ka minu suust kuulis kindlasti kogu politseimaja korrus,» kirjeldas Tambre enda ja kolleegide emotsiooni.

«Pea kaks aastat kestnud töö tulemusena saame lõpuks anda Maie lähedastele südamerahu. Oluline roll selles kõiges on ka FBI ekspertidel, kes meie ideega kaasa tulid ja abikäe ulatasid,» lisas Tambre.

Ka naise lähedased tänavad politseid ja FBId suurepärase töö eest – viimaks on neilgi võimalus lähedane rahus ja väärikalt mulda sängitada.

Esmapilgul rõõmsast uudisest hoolimata närib uurijate hinge see, et tänini on teadmata, mis juhtus Maiega tol saatuslikul 1991. aasta novembrikuu päeval.

«Kuritegu on tänaseks aegunud ja oleme sunnitud kriminaalmenetluse isiku tuvastamisega lõpetama. Kuid meile tundub ebaõiglane, et seadus ei anna voli uurimise aktiivsete tegevustega edasi minna, et teada saada, mis ikkagi Maiega juhtus,» tõdes kriminaalbüroo juht. Ta lisas, et sellegipoolest ootab politsei jätkuvalt vihjeid või infot Maie elukäigu kohta.

«Kui keegi siiski veel teab või mäletab midagi, mis aitaks sellesse müsteeriumisse valgust heita, siis alati on võimalus meile vihjeid saata või tulla rääkima ja oma südametunnistust kergendada,» lisas Tambre lootuses, et ehk selgub ühel päeval ka tõde ja võidutseb õiglus.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles