Poola soovib osaleda laskemoonatootmises Abramsi tankidele

BNS
Copy
Poola peaminister Mateusz Morawiecki kohtumisel USA asepresidendi Kamala Harrisega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki kohtumisel USA asepresidendi Kamala Harrisega. Foto: Cheriss May / POOL/Scanpix

Poola peaminister Mateusz Morawiecki ütles oma Ühendriikide visiidi ajal, et Poola soovib osaleda vaesestatud uraani laskemoonasüdamike tootmises USA tankidele Abrams, vahendas kolmapäeval ukrainlaste uudistekanal Unian.

Väljaande Interia Wydarzenia hinnangul loodab Morawiecki, et koos Poolale Abramsi tankide tarnimisega jõuab riiki ka Ameerika äri.

«Rääkisin sõjaväelaste ja tehase juhtkonnaga võimalusest paigutada Poolasse tehas, mis remondiks ja hooldaks Abramsi tanke kogu Euroopas. Seni on neid kasutanud peamiselt USA Euroopas asuvad sõjaväelased, kuid pärast ostu saame me üheks peamiseks kasutajaks,» ütles peaminister.

Morawiecki sõnul arutas ta USA asepresidendi Kamala Harrisega Abramsi teenindamiseks baasi loomist.

«Samuti taotlesin vaesestatud uraaniga laskemoonasüdamike tootmist Abramsitele Poolas,» lisas Morawiecki.

Morawiecki sõitis teisipäeval Ühendriikidesse kohtumistele, mille eesmärk on tugevdada kahe riigi majandus- ja kaitsekoostööd.

Morawiecki kohtus teisipäeval Valges Majas asepresident Kamala Harrisega. Samuti on tal kolmepäevase visiidil ajal kavas kohtumised Ameerika kaitsetööstusettevõtete esindajatega.

USA on alates Venemaa kallaletungist ja täiemahulise sõja alustamisest Ukrainas suurendanud oma sõjalist kohalolekut Poolas, samuti on NATO idatiiva riiki kasutatud sõja- ja humanitaarabi tarnimiseks Ukrainasse.

Enne Varssavist teele asumist ütles Morawiecki ajakirjanikele, et Poola-Ameerika suhted «ei ole kaua aega nii head olnud ja ehk pole nad kunagi ka nii tugevad olnud».

Peaministri hinnangul on Poola liit Ühendriikidega «riigi julgeoleku absoluutne vundament».

Poola on juba tellinud Lõuna-Koreast 1000 lahingutanki K2 ja Ühendriikidelt 250 uut tanki M1A2 SEPv3 Abrams. Sellega saab Poola Euroopa suurima tankiarmee.

Poola suurtükivägi ootab 600 Korea haubitsat K9, 18 USA mitmikraketiheitjat HIMARS ja 288 Lõuna-Korea mitmikraketiheitjat K239 Chunmoo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles