Kaitsjate taotlus jäi rahuldamata: Tallinna Sadama protsessiga jätkab senine kohtunik

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Tallinna Sadama kohtuprotsess algas Harju maakohtus otsast peale. Fotol Ain Kaljurand, Tallinna Sadama endine juht
Tallinna Sadama kohtuprotsess algas Harju maakohtus otsast peale. Fotol Ain Kaljurand, Tallinna Sadama endine juht Foto: Taavi Sepp

Rahvakohtuniku haigestumise tõttu hiljuti algusest peale alanud Tallinna Sadama kohtuasjas lootsid kaitsjad kohtunik Kristina Väliste taandamisele, kuna tema ja rahvakohtunik olid esitatud tõendeid juba näinud.

Kohtu pressiesindaja teatel jättis kohtunik Kristina Väliste taandamistaotluse rahuldamata ning jätkatakse senise koosseisuga. 

«Mul pole kahtlust Tallinna Sadama protsessi kohtuniku ja rahvakohtuniku erapooletuses, kuid see, et nad on tõendeid juba näinud, ei näi erapooletu, seetõttu teen ettepaneku kohtunik Kristina Väliste ja rahvakohtunik Vladimir Simagini taandamiseks,» selgitas Tallinna Sadama eksjuhi Ain Kaljuranna kaitsja, vandeadvokaadi abi Andri Rohtla eelmisel istungil

Riigiprokurör Denis Tšasovskih leidis, et taotlus ei ole põhjendatud ning palus selle tagasi lükata. Ta märkis, et tõendite varem nägemist pole seni probleemiks peetud, näiteks kui eeluurimiskohtunik tutvub jälitustoimikuga ja hiljem osaleb sama asja kohtuprotsessil.

Kohtuprotsess on kestnud juba neli aastat

Eelmisel nädalal selgus, et ligi neli aastat kestnud Tallinna Sadama altkäemaksu- ja rahapesuprotsess algab Harju maakohtus uuesti otsast peale, kuna rahvakohtunik Peeter Kaasik esitas taotluse tervisliku seisundi tõttu ametist vabastamiseks. Seaduse järgi tuleb sellisel juhul protsessi uuesti alustada ning kohus määras uued istungiajad kuni 2025. aasta jaanuarini.

Tallinna Sadama eksjuhi kaitsja Paul Kerese sõnul on protsessi mõistlik menetlusaeg juba ammu möödas. Tema sõnul polnud võimalik saavutada menetlusaega juba eelmisel, 2022. aastal. «Protsessi restart ei muuda siin midagi paremuse poole,» ütles Keres eelmisel nädalal Postimehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles