Valge Maja taunis Florida äärmuslikku abordipiirangut (2)

Copy
Protestijad Floridas abordipiirangute vastu meelt avaldamas.
Protestijad Floridas abordipiirangute vastu meelt avaldamas. Foto: IMAGO/mpi04/Scanpix

Valge Maja kritiseeris neljapäeval Florida seaduseelnõu, mis keelustab enamiku abortide tegemise pärast kuuendat rasedusnädalat.

Osariigi vabariiklasest kuberner Ron DeSantis peaks eelnõu peagi allkirjastama.

«Florida vabariiklaste ülihäälteenamuse kontrollitav seadusandlik kogu saatis kuberner DeSantise lauale allakirjutamiseks äärmusliku ja ohtliku uue abordikeelu,» ütles Valge Maja pressisekretär Karine Jean-Pierre ametlikus avalduses.

«Keeld on vastuolus fundamentaalsete põhivabadustega,» lisas Jean-Pierre.

Koos Florida uue seaduseelnõuga räägitakse Ühendriikides vabariiklaste poolt peale surutud abordiravimi mifepristooni keelust. Riigi justiitsministeerium annab keelu ülemkohtusse.

USA justiitsminister Merrick Garland ütles neljapäeval, et ministeerium ei ole mingil juhul nõus kohtu otsusega karmistada piiranguid abordiravimile mifepristoon ja kaebab selle ülemkohtusse edasi.

President Bideni valitsus teatas otsuse edasikaebamisest mõni tund pärast seda, kui apellatsioonikohus oli tõkestanud mifepristooni keelamise katsed, kuid piiranud rohkem kui poolte Ühendriikides tehtavate abortide puhul kasutatava rohu kättesaadavust.

«Me taotleme ülemkohtult erakorralist abi, et kaitsta FDA (Toidu- ja Ravimiameti) teaduslikku hinnangut ja ameeriklaste juurdepääsu ohutule ja efektiivsele reproduktiivhooldusele,» ütles minister.

Bidenit Iiri-visiidil saatev Valge Maja pressisekretär Karine Jean-Pierre ütles Dublinis ajakirjanikele: «Me usume, et seadus on meie poolel ja me võidame.»

USA viies apellatsioonide ringkonnakogus otsustas kolmapäeva õhtul jätta mifepristooni esialgu kättesaadavaks, kuid piirata selle kasutamist seitsme esimese raseduskuuga senise 10 asemel. Otsustati ka, et ravimi saamiseks tuleb isiklikult arsti visiidile minna. Viimastel aastatel on abordirohtu saanud tellida ka meili teel.

Enne New Orleansi apellatsioonikohtu otsust oli Texase osariigi konservatiivne föderaalkohtunik Matthew Kacsmaryk eelmisel reedel tühistanud FDA kahekümne aasta eest antud heakskiidu aborditabletile mifepristoonile.

Planeeritud Vanemlus, Ameerika Kodanikuvabaduste Liit (ACLU), Reproduktiivõiguste Keskus ja mitmed teised organisatsioonid taunisid apellatsioonikohtu otsust.

ACLU reproduktiivvabaduse projekti juht Jennifer Dalven ütles, et kui ülemkohus ei sekku, takistab see otsus paljudel inimestel abordi tegemist ja sunnib neid tahtevastaselt rasedust säilitama.

Konservatiivide sõnul on mifepristoon põhjustanud tuhandeid negatiivseid tervisemõjusid tüdrukutele ja naistele, kuid FDA ekspertide ja ravimitootja sõnul on see ravim pärast aastakümneid kestnud kasutamist tõestanud oma ohutust.

Bideni administratsiooni ja ravimitööstuse esindajate hinnangul seaks keeld ohtu kogu USA ravimite heakskiitmise protsessi.

«Kui lasta sellel otsusel jõusse jääda, siis ei ole ükski ravim - alates keemiaravi ravimitest kuni astmaravimite, vererõhuravimite ja insuliinini - selliste rünnakute eest kaitstud,» ütles asepresident Kamala Harris.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles