USA soovib kasutada Venemaa külmutatud varasid Ukraina taastamiseks

BNS
Copy
Vene sissetungijate rünnakutes hävitatud elumajad Avdijivkas.
Vene sissetungijate rünnakutes hävitatud elumajad Avdijivkas. Foto: GENYA SAVILOV/SCANPIX

Ühendriigid kaaluvad võimalust kasutada Venemaa külmutatud varasid Ukrainas Vene okupantide poolt hävitatud infrastruktuuri taastamiseks, vahendasid reedel ukrainlaste uudistekanalid Unian ja Ukrinform USA asevälisministri Victoria Nulandi sõnu.

Ühendriigid arutavad liitlastega võimalust kasutada Venemaa keskpanga tõkestatud varasid, mida on 300 miljardit dollarit.

Ukrinformi teatel tegi sellise avalduse USA ja Ukraina partnerlusfoorumil oma kõne ajal asevälisminister Nuland.

«Muu hulgas töötame selle nimel, et Venemaa maksaks selle eest, mida on hävitanud,» rõhutas minister.

Nulandi sõnul on USA justiitsministeerium saanud USA kongressi toel uued volitused kasutada Venemaa oligarhidelt konfiskeeritud ebaseaduslikke varasid Ukraina ülesehitamisel.

«Veebruaris teatasime selle alusel esimesest 5,4 miljoni dollari suurusest maksest. Nüüd jätkuvad arutelud võimaluse üle kaasata ligi 300 miljardi dollari väärtuses Venemaa keskpanga varasid, mille külmutasid USA ja teised riigid,» jätkas asevälisminister.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles päev varem oma igaõhtuses videopöördumises, et Venemaa varasid tuleks kasutada Ukraina taastamiseks.

«Osalesin just Ukrainale rahalise toetuse andmise eriformaadiga kohtumisel. See üritus toimub Washingtonis ja toob kokku tugevate demokraatiate rahandusministrid – meie partnerid, Euroopa Komisjon, rahvusvaheliste finantsinstitutsioonide juhid: Rahvusvaheline Valuutafond, Maailmapank, Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank,» rääkis Zelenskõi.

Presidendi sõnul oli kohtumise teemaks ennekõike Ukraina ülesehitamine.

President toonitas, et mingit varemetes Ukrainat ei tule, vaid kõik okupantide hävitatu taastatakse.

«See on meie eesmärk. Ja see on väga konkreetne tõend terroririigi täielikust kaotusest. Pealegi teab maailm lahendust - Venemaa varad ning Venemaa ametnike ja oligarhide varad, kes rikastusid terrorirežiimi toetades. Kõiki neid varasid tuleks kasutada kahjude hüvitamiseks neile, kellele Venemaa on toonud valu ja kannatusi. Vene varasid tuleks kasutada agressioonist toibumiseks. Sõda peaks agressori jaoks osutuma äärmiselt kalliks,» rõhutas president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles