Eestisse saabus USA merejalaväelaste kontingent (2)

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
USA merejalaväelased on varem osalenud õppusel Saaremaal.
USA merejalaväelased on varem osalenud õppusel Saaremaal. Foto: Valmar Voolaid / mil.ee

Sel nädalal saabus Eestisse ligi neljakuulisele operatsioonile üle 70 Ameerika Ühendriikide merejalaväelase.

«See lähetus on meie merejalaväelastele fantastiline võimalus treenida koos liitlastega,» ütles mobiilse luurekompanii ülem kapten Brandon Klewicki. «Meie jõudude integreerimine Eesti kaitseväega suurendab meie mereolukorrateadlikkust, näitab meie ühtset tugevust ja pühendumust regionaalse julgeoleku ning stabiilsuse tagamisele.»

USA merejalaväelaste teenistus Eestis kestab kuni juuli keskpaigani. Selle aja jooksul teevad nad seire ning mereolukorra teadlikkuse alast koostööd Eesti mereväelastega, opereerides rannikualadel ja saartel üle kogu Eesti. Sel perioodil toimub ka iga-aastane kaitseväe õppus Kevadtorm, milles USA kontingent osaleb Eesti mereväe koosseisus. Sama üksus viibis Eestis ka eelmise aasta aprillist juunini ning osales suurõppusel Siil 2022.

«Osaleme koostöös ja merekeskkonnaalases infovahetuses liitlastega rahuaegsetes tingimustes iga päev. Käesolev operatsioon võimaldab meil harjutada ja valmistuda võimalikult efektiivseks koostööks liitlaste merejõududega ka võimaliku kriisi või konflikti tingimustes,» ütles Eesti mereväe staabiülem mereväekapten Indrek Hanson.

Operatsiooni vältel paikneb USA kontingent alaliselt Tallinnas Miinisadama linnakus.

Eestis viibivad Ameerika Ühendriikide merejalaväelased kuuluvad sihtjõudude 61/2 (TF-61) mobiilsesse luurekompaniisse. Task Force 61/2 on kiiresti ümber paigutatav koordineerimisüksus, mis juhib USA laevastiku merejalaväelasi (Fleet Marine Forces) ning on määratud kuuenda laevastiku operatsioonide toetamiseks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles