SÕLMKÜSIMUS Autostumine on Eesti edulugu, MIKS uus valitsus seda kärpida tahab? (25)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Eestis ei ole autostumisega probleeme. Autosid on juurde tulnud ja see on hea. See on võimaldanud Eesti inimeste suuremat liikuvust, suuremat töö- ja elukohtade valikut.

 
Eestis ei ole autostumisega probleeme. Autosid on juurde tulnud ja see on hea. See on võimaldanud Eesti inimeste suuremat liikuvust, suuremat töö- ja elukohtade valikut.  Foto: Sander Ilvest

Uus valitsus kavatseb kehtestada automaksu ning loob maa- ja ruumiplaneerimise ameti ehk maru. Need on kaks kõige konkreetsemat asja, mille uue põlvkonna urbanistid koalitsioonileppesse said. Lisaks eraldi ruumiplaneerimise peatükk, kus rida muid, küll mõnevõrra umbmäärasemalt sõnastatud ideid.

Eestis toimuv debatt liikuvuse, autostumise ja ruumikasutuse üle on madala kvaliteediga. Ühel pool tihti mitte kõige kirkamad Tallinna linnajuhid ja teisel pool uued urbanistid, kes pealispinnal jätavad meeldiva mulje, aga kui vaatad hoolikamalt, siis märkad, et nad impordivad Eestisse sobimatuid ja kohati sõgedaid käsitlusi. Enamasti vormuvad need lihtsustatud vaateks «auto vs. jalgratas» ja «auto vs. ühistransport».

Näiteks 15 minuti linna idee –​ autoriks Prantsuse sotsid, põhiedendajaks Pariisi sotsialistist linnapea Anne Hidalgo, aga Eestisse tõi selle (parempoolne?) Reformierakond. 15 minuti linna idee tuumaks on, et 15-minutilise jalutuskäigu või rattasõidu kaugusel (ehk 1,5–3 km raadiuses) on inimese töökoht, kool, teenused, võimalik veeta vaba aega jne. Kuna 15 minuti linna Eesti reklaamnägu Kristen Michal (RE) on ka värske kliima- ja elukeskkonnaminister, siis saab näha, mida Michal ja uus maa- ja ruumiplaneerimise amet tegema hakkavad.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles