Enam kui pooled Kreenholmist koondatud leidsid uue töö

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2010. aastal novembris tuli Kreenholmi töötajatel oma senisest töökohast lahkuda, sest tehas lõpetas töö.
2010. aastal novembris tuli Kreenholmi töötajatel oma senisest töökohast lahkuda, sest tehas lõpetas töö. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Narvalastest, kes jäid tööta pärast Kreenholmi Valduse ASi pankrotistumist, on praeguseks leidnud uue rakenduse rohkem kui pooled.

30 aastat Kreenholmis töötanud ja 2010. aastal koondatud Irina Kondratova tunnistas, et pärast pikaajalise stabiilse töökoha kaotust oli raske ümber õppida ja harjuda, kirjutab Põhjarannik. Praegu töötab naine ASis SOL Eesti puhastusteenindajana.

«Palk pole suurem asi ja koristaja töö ei saa ka olla väga huvitav, aga minuvanuseid 50+ naisi pole ju eriti kusagile vaja ja paljud ei leia üldse midagi. Nii et selles mõttes mul vedas, et leidsin kas või mingi töö,» tunnistas ta.

Kondratova osales MTÜ Tööstuspark Intec-Nakro veebruaris lõppenud ligemale 594 000 euro suuruse eelarvega projektis, mida rahastati peamiselt Euroopa sotsiaalfondist ja kus oli kokku 239 osalejat – valdavalt Kreenholmist koondatud.

Psühholoogilise nõustamise, tööotsingu- ja erialakoolituse ning tööpraktika abil on praeguseks leidnud rakenduse 137 inimest, neist 62 tööandjale makstava palgatoetusega. Projektijuht Sirje Maala sõnul ületas töölesaanute hulk kõvasti nende ootusi. «See on supertulemus sellises majandusolukorras, nagu Narvas praegu on.»

Erialad, milles töötutele ümberõpet pakuti, selgitati välja koostöös tööandjate ja töötutega. Kõige rohkem osalejaid läbis ülerõivaste õmbleja koolituse, samuti õpiti puhastusteenindajaks, müüjaks-klienditeenindajaks, elektriseadmete hoolduselektrikuks ja tekstiiliseadmete operaatoriks.

«Erialade valik, mida saime pakkuda, polnud väga lai, sest koolituse maht pole nii suur, et lisaks uuele erialale õpiks inimene ära ka eesti keele, mis on paljude töökohtade saamise eelduseks. Seetõttu valisime erialad, kus eesti keele oskus pole nii oluline. Ja enne me koolitustega algust ei teinud, kui oli selge, millistesse ettevõtetesse need inimesed tööle saavad,» selgitas Maala.

Projektis osalejad on leidnud töökoha peamiselt õmblusettevõtetes, teiste seas ka OÜs Eurotekstiil Group, kes ostis Kreenholmi pankrotipesast seadmed, et laiendada tootmist
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles