Narva kivimüüri sodija tunnistas üleolevalt oma teo üles (18)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Narva aktivist Vovan Kaštan 2022. aasta oktoobrisUrsula von der Leyeni visiidi ajal Narvas Peetri platsil meelt avaldamas.
Narva aktivist Vovan Kaštan 2022. aasta oktoobrisUrsula von der Leyeni visiidi ajal Narvas Peetri platsil meelt avaldamas. Foto: Tairo Lutter

Provokaator Vovan Kaštan postitas sotsiaalmeediasse iroonilise ülestunnistuse, justkui paluks vabandust oma grafiti pärast, mille sodis eelmisel nädalal Narva tanki kiviaiale.

«Mina, Vladimir Vladimirovitš, Vene Föderatsiooni endine kodanik, vabandan sügavalt kõigi ees ja ja olen valmis kohtusse minema, et oma tegude eest vastutada,» kirjutas Kaštan sotsiaalmeediasse. «Mina olen Eesti elanike suhtes tehtud provotseerimata agressiooni autor,» lisas Kaštan ja ironiseeris, et ta on vene rahva häbiplekk.

«Jõudmata kolme päeva jooksul midagi head saavutada, tegin ainuõige otsuse, et kaitsta Eesti venekeelsete elanike õigusi – kahetseda, kuritegu tunnistada ja karistust kanda,» kirjutas Kaštan. 

Narva politseijaoskonna juht Indrek Püvi kinnitas, et politsei on postitusest teadlik ning suhtleb postituse autoriga. Täpsemad asjaolud on väljaselgitamisel. 

Kaštan on Narva politseile juba tuttav tegelane ja meeleavaldaja. Ta peeti kinni ka mullu 10. oktoobril Narvas Peetri platsil enne Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni saabumist. Siis oli ta väljas plakatiga.

Narva politseijaoskonna välijuht Edgar Kesvatera kommenteeris tookord Postimehele, et Peetri platsil avalikku korda taganud politseinikud pidasid maha vestluse saksakeelse plakatiga sõja vastu meelt avaldama tulnud 29-aastane mehega.

«Politseinikud tuvastasid tal narkootilise aine tarvitamise tunnused ning toimetasid ta joobe kontrollimiseks politseijaoskonda, kust talt leiti ka väikeses koguses narkootilist ainet,» lausus Kesvatera.

Narva aktivist Vovan Kaštan 2022. aasta oktoobris Ursula von der Leyeni visiidi ajal Narvas Peetri platsil meelt avaldamas.
Narva aktivist Vovan Kaštan 2022. aasta oktoobris Ursula von der Leyeni visiidi ajal Narvas Peetri platsil meelt avaldamas. Foto: Tairo Lutter

Provokatsioon sõjaõhutaja tsitaadiga

Eelmisel kolmapäeval jagati sotsiaalmeedias pilti kunagise Narva tankimonumendi juures parklast, kuhu oli kiviaiale grafitiga stiliseeritud kurikuulus tsitaat, mis kuulub Peterburi kohvikuplahvatuses hukkunud Kremli sõjablogijale Vladlen Tatarskile.

«Me võidame kõik, tapame kõiki, röövime kõiki, keda vaja. Kõik saab olema nii, nagu me armastame,» ütleb venekeelne kiri müüril.

Politsei alustas süüteomenetluse, mis käsitleb agressiooni toetamist.

Narva linnapea Katri Raik tunnistas Postimehele, et viimasel ajal pole linnas Georgi linte ega Z-tähtesid näha olnud. «Tõsi on see, et kui ma täna seda uudist lugesin, siis mu esimene mõte oli, et 9. mai on lähedal. Provokatsioone enne 9. maid on Narvas olnud kõigil aastatel – väiksemaid ja suuremaid, mis on võib-olla aruaadavalt vähem tähelepanu saanud. Aga praegu tuleb see vene keelest vägagi tuntud tsitaat kähku koristada,» rääkis ta.

Tema sõnul tohib arusaadavalt oma lähedasi mälestada, aga seda saab teha ilma lindi, Z-tähe, lipu, kontserdi, demonstratsiooni, kõnekoosolekuta. «Mälestamine on isiklik asi kitsas perekonnaringis,» lisas Raik.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles