Päästjad on soojade ilmade saabudes rakkes kulupõlengute kustutamisega

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Illustreeriv foto kulupõlengust.
Illustreeriv foto kulupõlengust. Foto: Elmo Riig

Põhja päästekeskus teatas, et eelmise nädala lõpus käidi ainuüksi Harjumaal suuremaid kulupõlenguid kustutamas üheteistkümnel korral.

Eelmise nädala reede lõunal teatati kulupõlengust Maardu linnas Võerdla aiandusühistus. Vaid mõni tund hiljem sai häirekeskus teate, et Maardu linnas Kallasmaa tänaval tühermaal põleb maastik. Päästjad reageerisid suurte jõududega ning kustutasid ligi kümnele hektarile levinud kulupõlengu kella poole kaheksaks õhtul. 

Laupäeva pärastlõunal teatati, et Rae vallas Limu külas on lõke käest läinud ning ümberasuva maastiku süüdanud. Päästjate saabudes oli inimene ise juba põlengu lokaliseerinud ning päästemeeskond tutvustas talle ohutu lõkketegemise reegleid.

Laupäeval kell 15 teatati, et Keila linnas Jõe tänaval põleb kulu. Päästjad selgitasid saabudes, et kulu oli põlema süttinud järelevalveta lõkkest ning kustutasid selle.

Maastikupõlengu kustutamine.
Maastikupõlengu kustutamine. Foto: Madis Veltman

Lõkketegija rääkis, et oli arvanud, et tulease on juba kustunud ning läks kontorisse tööle. Naasnuna oli aga avastanud, et tugev tuul oli lõkkes hõõgunud sütele uue hoo sisse andnud ning lisaks maastikule oli tuli levinud ka kõrvalasuva hoone seina. Isik tunnistas oma viga ning aitas päästjaid kustutustöödel igati, kirjutati pressiteates. 

Kell 15.49 teatati kulupõlengust ka Saue vallas Laitse külas Lossi teel. Päästjad kustutasid ligi sajale ruutmeetrile laiunud põlengu ning esialgsel hinnangul võis see alguse saada kustutamata suitsukonist.

Vaid kümme minutit hiljem tuli teade, et Lääne-Harju vallas Käesalu külas põleb metsaalune maastik. Päästjate saabudes oli teataja kustutustöödega juba alustanud ning päästemeeskond likvideeris viimased tulekolded kella poole viieks. Teataja enda sõnul sai kulupõleng alguse hooletusse jäetud lõkkest.

Laupäeva õhtul teatati, et Saue vallas Ruila kooli juures põleb maastik. Kohale saabunud päästjad kustutasid umbes kahesajale ruutmeetrile levinud kulupõlengu kella 23ks.

Pühapäeva pärastlõunal teatati kulupõlengust Saku vallas Üksnurme külas. Päästjad kustutasid ligi kolmesajale ruutmeetrile levinud põlengu umbes ühe tunniga. 

Kell 15.08 teatati kulupõlengust Jõelähtme vallas Loo alevikus ning päästemeeskond kustutas viiesajale ruutmeetrile laiunud põlengu kella 15.35ks. 

Veelgi suurem kulupõleng toimus tund hiljem Raasiku vallas Järsi külas, kus päästemeeskond käis ligi kuuesajale ruutmeetrile levinud põlengut likvideerimas. Pühapäeva õhtul lõppes päästjatele kulupõlengu kustutamisega Pirita linnaosas Kose põigus, kus kustutati ligi kahesajale ruutmeetrile levinud maastikupõlengut.

Põhja päästekeskus nentis, et lisaks suurematele kulupõlengutele said päästjad möödunud nädalavahetusel veel 11 väljakutset, mis olid seotud väiksemate (10-100 ruutmeetrit) kulupõlengute kustutamisega. Neist kolm Kristiine linnaosas, viis Lasnamäe linnaosas, üks Pirita linnaosas, üks Saue vallas ja üks Lääne-Harju vallas.

Päästjad hoiatavad, et kulupõletamine ja kuivanud looduse süütamine on seadusega keelatud ning tuleohtlik tegevus.

«Iga lõkkepõletaja peab tagama, et tuli loodusesse või hoonetele ei leviks. Selleks tuleb teha lõke hoonetest eemale, arvestada tuule suuna ja tugevusega, puhastada lõkkeaseme ümbrus kuivast taimestikust ja piirata see võimalusel kivide või mullaga. Põlevat lõket tuleb valvata ning hoida käepärast esmased kustutuvahendid – näiteks käsikustutid, ämbrid veega või survestatud veevoolik,» rõhutas päästeamet. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles