Kohus lubas keskkonnaametil kormoranimunade õlitamist jätkata (3)

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Kormoranid
Kormoranid Foto: Henn Soodla/Pärnu Postimees

Halduskohus jättis ornitoloogiaühingu õiguskaitse taotluse rahuldamata ning keskkonnaamet saab nüüd kormoranimunade õlitamise ja lindude heidutamisega jätkata, teatas keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra.

Nimelt vaidlustas Eesti Ornitoloogiaühing eelmisel nädalal halduskohtus valdavalt kaitsealade sihtkaitsevöönditesse antud load kormoranimunade õlitamiseks.

Rainer Vakra sõnul otsustas halduskohus, et esialgne õiguskaitse taotlus ehk lubade kehtivuse peatamine ja õlitamise keelu seadmine ei ole põhjendatud ning keskkonnaamet saab nende tegevustega sel kevadel edasi minna.

«Kormoranimunade õlitamist alustavad kalurid plaanipäraselt aprilli lõpus ja mai alguses. Algselt planeeritud 13 laiu asemel õlitatakse kormoranide mune 10 laiul. Andmed täpsustusid ning selgus, et neil kolmel laiul, kus õlitamist ei toimu, oli kormoranide osakaal teiste lindude hulgas väiksem kui 90%, mis oli kormoranimunade õlitamiseks Keskkonnaameti lävend,» selgitas Vakra.

Keskkonnaameti peadirektor selgitas, et kormoran on Eesti looduse põline liik, kes aastakümneid tagasi jõulise tõrjumise tõttu siinkandis praktiliselt välja suri. «Kormoranide naasmine meie loodusesse on igati tervitatav ja paljudel laidudel on nad kaitstavate liikide nimekirjas,» selgitas Vakra. «Teisalt mõistame ka rannakalurite muret selle pärast, et püügikoormuse vähendamine pole kalavarude kaitseks piisavaid tulemusi andnud. Kuna kormoranid on üks survetegur kalade arvukuse taastumisel, siis võimaldame sellel aastal kormoranide ohjeldamist.»

Veebruaris teatas keskkonnaamet, et lubab kalavarude kaitseks sel kevadel kormoranide arvukuse piiramist valikulise munade õlitamisega laidudel, kus teiste merelindude häirimise oht on võimalikult väike. Samuti lubas amet kalade kudeajal kormoranide heidutamist Sindi kärestikul Pärnu jõel.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles