Uus välisminister külastas esmalt põhjanaabreid (1)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Välisminister Margus Tsahkna kohtus Soomes visiidil president Sauli Niinistöga.
Välisminister Margus Tsahkna kohtus Soomes visiidil president Sauli Niinistöga. Foto: Välisministeerium

Välisminister Margus Tsahkna (E200) külastas täna esimesel välisvisiidil Soomet, kus kohtus president Sauli Niinistö, välisminister Pekka Haavisto ja peaministrikandidaat Petteri Orpoga. Visiidi peamisteks teemadeks oli kahepoolne koostöö, Ukraina jätkuv toetamine ja Venemaa vastutusele võtmine.

Kohtumistel keskendus välisminister eesootavale koostööle NATOs ja Vilniuse tippkohtumiste ettevalmistustele. «Soome NATOga liitumine avab meie koostöös uusi võimalusi nii Põhja-Balti piirkonnas kui ka kogu Euroopa julgeoleku tugevdamiseks. Toetame Rootsi võimalikult kiiret liitumist NATOga ja ootame Vilniuse tippkohtumiselt selget toetust ka Ukraina tulevasele liikmeks saamisele,» sõnas Tsahkna.

Rääkides veel edasisest kahepoolsest koostööst, arutasid välisministrid ühistegevusi majanduse, energeetika ja rohepöörde edendamiseks. «Samuti keskendusime Ukraina jätkuvale toetamisele, mis on praegu üks meie prioriteetidest. Lisaks igakülgsele poliitilisele, majanduslikule ja sõjalisele abile rääkisime ka koostööst Ukraina ülesehitamisel,» märkis Tsahkna.

Ta rõhutas kohtumistel, et samal ajal tuleb töötada selle nimel, et tagada Venemaa võimuladviku vastutus agressioonikuriteo eest, mis tegi võimalikuks järgnevad kuriteod, laste küüditamise ja kõik julmused, mida oleme näinud Venemaa sõjas Ukraina vastu.

Homme on välisminister visiidil Leedus, kus ta kohtub välisminister Gabrielius Landsbergise, Leedu parlamendi spiikri Viktorija Čmilytė-Nielseni ja Eesti-Leedu Kaubanduskoja juhi Robert Juodkaga. Läti välisministriga kõneles minister eile õhtul telefonitsi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles