«Ta keeldus seda raha maksmast»: ettevõtja Ragnar Sass läks Slava Ukraini partneriga tülli (1)

Postimees
Copy
Ettevõtja ja aktsiooni algataja Ragnar Sass, taustal annetatud autod.
Ettevõtja ja aktsiooni algataja Ragnar Sass, taustal annetatud autod. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Hiljuti ilmsiks tulnud faktid viitavad, et MTÜ Slava Ukraini egiidi all Eestis kogutud raha voolas osaliselt läbi firma, mida varjatult kontrollinud Ukraina abistajad võtsid rasvase vaheltkasu. Negatiivne kogemus on ka ukrainlasi abistanud ettevõtjal Ragnar Sassil, selgub «Pealtnägija» tänasest loost.

Ukrainlannaga abielus, seal pikalt elanud ja äri ajanud Ragnar Sass saatis sõja puhkemise järel Ukrainasse erinevaid sõidukeid. Just temal tekkis märtsi keskel esimesena kontakt abiorganisatsiooniga Vse Dlja Peremogi või All For Vicotry, mida juhib Lvivi endine aselinnapea Hennadi Vaskiv, kellest sai segase loo üks peategelasi.

Sassi sõnul ei teadnud alguses keegi, kuidas vormistada tollidokumente ja muid vajalikke toiminguid. «Me kohtusime nendega (ukrainlastega) piiri peal, neist oli superpalju abi. Nad aitasid põhimõtteliselt autod üle piiri viia,» meenutas Sass.

Vaskivi haaret iseloomustab asjaolu, et ta sõidab Volvoga, millel on diplomaatilised numbrimärgid. Just Ragnar Sass soovitas mõjukat Ukraina abimeest Slava Ukraini juhile Johanna-Maria Lehtmele.

Ent samal ajal, kui Slava Ukraini koostöö Vaskiviga kogub tuure, on see Ragnar Sassi tiimiga hääbumas. Koos tehakse viis konvoid umbes 50 autoga ja Vaskiv väisab vahepeal ka Tallinna. Kuid koostöö kestab lõpuks alla kahe kuu ja lõpeb veidralt.

Mai alguses ütles Vaskiv Sassile, et tal on vaja eestlaste abistamisel kasutatud Volvole iluvõret ja see ära värvida. «Me ütlesime väga hea, me aitame ja toome sulle, et me ostame ja sa tasud meie kulud,» meenutas Sass.

Ent kui eestlased iluvõre Ukrainasse viisid ja Vaskivile üle andsid, tabas neid ebameeldiv üllatus. «Ütlesime, et selle maksumus on ümmarguselt 1500 eurot, siis ta keeldus seda maksmast meile. Lihtsalt keeldus,» on Sass nördinud. «Kuidas ma saan selle raha võtta toetajatelt. Nalja teete või?».

Seejärel osapoolte koostöö vajuski laiali.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles