Ukrainal on Zelenskõi sõnul nüüd väga tõsine relv taeva kaitsmiseks (1)

BNS
Copy
Ukraina president Avdijivkas sõdureid külastamas.
Ukraina president Avdijivkas sõdureid külastamas. Foto: Pool /Ukrainian Presidentia/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles kolmapäeval oma igaõhtuses videopöördumises rahva poole, et riigi tasandil suurendatakse kaitsevõimet Venemaa rünnakute vastu ja Ukrainal on nüüd väga tõsine relv taeva kaitsmiseks.

Zelenskõi pidas silmas rakette Patriot.

«Õhutõrjesüsteemid ja muud taevast kaitsvad relvad on Ukrainas juba väga tõsiselt võetavad. Aga need peaksid olema – ja olen kindel, et ka saavad olema – veelgi võimsamad,» rõhutas riigipea.

President tänas Ühendriike järjekordse sõjalise toetuspaketi eest. Eelkõige hõlmab see laskemoona mitmikraketiheitjatele HIMARS ja suurtükimürske.

Valge Maja teatas kolmapäeval uuest laskemoonapaketist Ukrainale ajal, mil Kiiev on valmistumas vastupealetungiks Vene vägedele.

Valge Maja pressisekretär Karine Jean-Pierre ütles, et Ühendriikide uus pakett sisaldab laskemoona mitmikraketiheitjatele HIMARS ja suurtükimürske.

Pentagoni andmetel on seekordse paketi suurus 325 miljonit USA dollarit ja see on mõeldud peamiselt vasturünnaku ettevalmistamiseks.

«Ukraina saab eelkõige rakette mitmikraketiheitjatele HIMARS, laskemoona suurtükiväe jaoks ja tankitõrjerelvi. Samuti saab Ukraina juhtimis- ja diagnostikaseadmeid sõidukite hoolduseks ja remondiks, vahendeid sadamate kaitseks, varuosi ja muid väliseadmed,» täpsustati teadaandes.

Avalduses märgiti, et tegemist on 36. Ukrainale antud abipaketiga alates 2021. aasta augustist.

«USA jätkab koostööd liitlaste ja partneritega, et võimaldada Ukrainal täita oma vahetuid vajadusi lahinguväljal ja pikaajalisi vajadusi julgeolekuabi osas,» seisis Pentagoni avalduses.

Ukraina sai ühtlasi esimesed Patriotid, mida peetakse üheks USA moodsamaks õhutõrjesüsteemiks, ütles varem päeval Ukraina kaitseminister Oleksi Reznikov.

«Täna muutub meie kaunis Ukraina taevas turvalisemaks, sest Ukrainasse on saabunud õhutõrjesüsteemid Patriot,» ütles Reznikov Twitteris.

USA, Saksamaa ja Holland pidasid sõna, lisas ta.

Washington lubas eelmise aasta lõpus, et annab Ukrainale Patriote tõrjumaks Venemaa õhurünnakuid energiataristule. Zelenskõi ütles, et süsteem tugevdab märgatavalt Ukraina kaitset Venemaa rünnakute vastu.

Riigipea märkis oma igaõhtuses pöördumises traditsiooniliselt ka Ukraina kaitsjaid.

«Täname kõiki, kes oma täpsuse ja oskustega tagavad kõigi meie riigil olevate relvade efektiivsuse,» ütles president.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles