Põhja-Korea staatus tuumariigina on välisministri sõnul pöördumatu

Copy
Kim Jong-un raketikatsetust jälgimas.
Kim Jong-un raketikatsetust jälgimas. Foto: KCNA/Scanpix

Põhja-Korea staatus tuumariigina on "lõplik ja pöördumatu", ütles reedel välisminister Choe Son-hui, kui tõrjus tööstusriikide ühenduse G7 üleskutset Kim Jong-unile oma tuumarelvadest täielikult loobuda.

Põhja-Korea on sel aastal korraldanud järjekordse rekordilise seeria sanktsioone eiravaid raketikatsetusi, mille seas riigi esimese tahkekütuselise ballistilise raketi katsetulistamise varem sel kuul, mis oli Kimi sõjaväe jaoks oluline tehniline läbimurre.

Seoul, Washington ja ÜRO on raketitulistamisi kritiseerinud ning sel nädalal kutsusid G7 välisministrid Põhja-Koread üles «tuumarelvadest täielikult, kontrollitavalt ja pöördumatult loobuma».

Põhja-Korea välisminister kritiseeris üleskutset äärmise sekkumisena ja ütles, et G7 üritab takistada tema riiki «suveräänsuse legitiimses teostamises».

Põhja-Korea liider Kim teatas kolmapäeval, et riik on lõpetanud oma esimese sõjalise luuresatelliidi ehitamise ja andnud selle stardiks rohelise tule. Umbes nädala eest katsetas Pyongyang enda sõnul uut tahkekütusel mandritevahelist ballistilist raketti, mis tähistab suurt läbimurret keelatud relvaprogrammides.

Analüütikud on öelnud, et ICBM-klassi rakettide arendamise ja kosmosestardi võimekuse vahel on märkimisväärne tehnoloogiline kattuvus.

Maailma juhtivate tööstusriikide välisministrid hoiatasid teisipäeval, pärast kaks päeva kestnud kõnelusi Jaapanis, et Põhja-Korea peab «hoiduma» edasistest tuumakatsetustest ja ballistiliste rakettide väljatulistamistest või seisma vastasel korral silmitsi «jõulise» vastusega.

«Me nõuame, et Põhja-Korea hoiduks igasugustest muudest destabiliseerivatest või provokatiivsetest tegevustest, sealhulgas igasugustest edasistest tuumakatsetustest või startidest, mis kasutavad ballistilise raketi tehnoloogiat,» ütlesid ministrid avalduses.

«Selline tegevus peab saama kiire, ühise ja jõulise rahvusvahelise vastuse, sealhulgas täiendavate märkimisväärsete meetmete vastuvõtu ÜRO Julgeolekunõukogus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles